• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zastoj ili pad ekonomske aktivnosti

Veliki pad koji je zabeležen u kvartalu kojim je završena prošla godina u odnosu na prethodni, ne obećava dobar start u 2011.

Posle značajnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem tromesečju, aktuelni makroekonomski podaci ukazuju na pad ekonomske aktivnosti u četvrtom tromesečju 2010. godine, objavila je Narodna banka Srbije.

Takva kretanja su, u najvećoj meri, posledica pada proizvodnje prerađivačke industrije, proizvodnje i distribucije električne energije i smanjenja poljoprivredne proizvodnje.

Prema podacima sa isključenim sezonkim kretanjima, u decembru je ostvaren rast industrijske proizvodnje od 1,1 odsto, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine industrijska proizvodnja bila niža za 0,8 odsto.

Međugodišnji pad industrijske proizvodnje posledica je, pre svega, pada proizvodnje i distribucije električne energije, gasa i vode od osam odsto međugodišnje.

Prerađivačka industrija je, prema desezoniranim podacima, u decembru bila viša za 0,5 odsto. Posmatrano na međugodišnjem nivou, u decembru je ostvaren neznatan pad proizvodnje prerađivačke industrije od 0,1 odsto. U okviru prerađivačke industrije, smanjena je proizvodnja osnovnih metala, hemijskih proizvoda i motornih vozila i prikolica.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2010. godini ostvaren je međugodišnji rast industrijske proizvodnje od 2,9 odsto, dok je prerađivačka industrija ostvarila rast od 3,9 odsto.

Promet robe u trgovini na malo je u decembru 2010. godine, na međugodišnjem nivou, bio veći za 6,7 odsto. Posmatrano na godišnjem nivou, u 2010. godini je ostvaren pad prometa u trgovini na malo od 0,9 odsto u odnosu na 2009.

U decembru je nastavljen snažan rast robnog izvoza, koji je izraženo u evrima, povećan za 42,5 odsto međugodišnje. Istovremeno, ostvaren je međugodišnji rast uvoza od 19 odsto.

U 2010. godini robni deficit je bio niži za 5,7 odsto u odnosu na 2009. godinu. Robni izvoz je u 2010. godini povećan za 24 odsto, a uvoz za 9,7 odsto.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image