• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ravnopravni u kancelariji, a u kamionu?

U Srbiji je počela primena Zakona o ravnopravnosti polova, u rukovodstvima firmi mora da bude najmanje 30 odsto “manje zastupljenog pola” ali pitanje je šta će biti kod šnajderki ili kamiondžija.

Kompanije koji broje više od 50 zaposlenih od utorka će morati da povedu računa o tome da na radnim mestima ne dominira jedan pol. Novi Zakon o ravnopravnosti polova propisuje da su svi poslodavci u obavezi da Ministarstvu rada i socijalne politike dostave plan mera za otklanjanje ili ublažavanje neravnomerne zastupljenosti polova.

Na osnovu ovog dokumenta videće se šta vlasnici u svom privrednom društvu planiraju da učine kako bi „smanjili diskriminaciju manje zastupljenog pola i ponudili jednake uslove napretka muškarcima i ženama“, pišu Novosti.

“To ne znači da će poslodavci, na primer, u tekstilnoj industriji, koja je tipično ženska, morati da otpuste nekoliko radnica kako bi na njihova mesta došli muškarci, ali će morati da promene upravljačku strukturu i da na rukovodeće pozicije postave najmanje 30 odsto muških predstavnika. Ali, pri prijemu novih radnika moraće da povedu računa i daju prednost muškarcima”, objašnjava Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

Neće sva preduzeća morati da „prekrajaju“ svoju kadrovsku politiku. Ukoliko se radi o delatnostima gde se zapošljava isključivo jedan pol zbog težine posla (rudari, zidari, radnici na dalekovodima...), poslodavci neće morati da menjaju strukturu zaposlenih. Ipak, to će morati pismeno da obrazlože i pošalju izveštaj Upravi za rodnu ravnopravnost. Pitanje je kako će se obrazložiti struktura u delatnostima koje fizički nisu tako teške ali su ipak tradicionalno “muška profesija”, recimo kamiondžije ili komercijalni i vojni piloti.

Ovaj je propis neophodan i zbog naših aktivnosti za pristup Evropskoj uniji - podsećaju u Ministarstvu rada i socijalne politike.

A nepoštovanje ovih propisa poslodavca bi moglo da košta od 10.000 do 100.000 dinara. Kontrole se očekuju za nekoliko meseci, a prve ozbiljnije sankcije za one koje se oglušavaju o ovaj propis, krajem godine, pišu Novosti.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image