• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS u potrazi za naftom u Republici Srpskoj

"Jadran Naftagas", zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije i "NeftegazInKora", počinje istraživanje i proizvodnju nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske.

U Republici Srpskoj ove godine će početi istraživanja koja bi trebalo da potvrde postojanje rezervi od 10 miliona tona nafte, rečeno je na svečanosti u Vladi RS.

Istraživanja će početi na lokacijama od Prijedora prema Brodu i nastaviće se prema granici sa Srbijom, precizirao je generalni direktor "Jadran Naftagasa" Predrag Radenović.

Istraživanja će trajati do 2013. godine, a u slučaju uspešnih rezultata istraživačkih radova, eksploatacija nafte i gasa u RS mogla bi da počne 2014. godine, prenosi RTS.

Finansiranje će biti realizovano kroz korporativne kredite od osnivača nove kompanije, gde će oba akcionara biti zastupljena proporcionalno svom učešću u zajedničkom preduzeću.

Rešenje kojim se odobrava izvođenje istražnih radova važeće je za celo područje Republike Srpske, a plan početka geoloških istraživanja planirano je za ovu godinu.

Preliminarni program investicija razrađen je za minimalnu i maksimalnu varijantu, po kojima se predviđaju investicije u fazi geoloških istraživanja od 13 do 47 miliona dolara, dok je plan kapitalnih investicija u rasponu od 63 do 315 miliona dolara, u zavisnosti od rezultata istraživanja i ostvarene proizvodnje.

Istraživanja nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske traje više od 100 godina.

I pored brojnih bušotina iz kojih se pojavila nafta i gas, otkrivenih komercijalnih ležišta nafte još nema.

Ovakve rezerve i proizvodne perspektive glavni su motivi za dodatna ulaganja u istraživanje ugljovodonika na prostoru Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Svečanosti su prisustvovali predsednik i premijer RS Milorad Dodik i Aleksandar Džombić, ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i generalni direktor "Njeftegazinkora" Jurij Smirnov.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image