• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cena akcija Aerodroma skočila pa pala

Cena akcija aerodroma "Nikola Tesla" na zatvaranju prvog trgovačkog dana niža je za devet dinara i zaključena je na 632 dinara po jednoj hartiji, dok je vrednost prometa u trgovanju dostigla 12,8 miliona dinara.

Procentualno, u odnosu na indikativnu cenu koja je iznosila 641 dinar, cena je "pala" za 1,40 odsto, a ukupno je istrgovano 20.076 komada akcija, saopštila jue Beogradska berza.

Cena akcija kretala se u rasponu od od 610 do 700 dinara po akciji, a deonice Aerodroma su u jutarnjim časovima prodavane po višim cenama u odnosu na cene postignute na kraju trgovanja.

Ponuda akcija bila je gotovo duplo veća od tražnje - sa 49.412 hartija od vrednosti na strani ponude, dok je potražnja bila za 27.541 komadom akcija.

Cena od 632 dinara po akciji istovremeno je indikativna za naredno, sutrašnje, trgovanje akcijama ove kompanije, a u toku sutrašnjeg

Prethodno je stigla informacija da je prvih četiri sata trgovanja akcijama Aerodroma na šalterima pošte izdato je 55.000 naloga za prodaju.

Generalni direktor Pošte Srbije Goran Ćirić je naveo da broj izdatih naloga do podne prevazilazi njihova očekivanja, kao i da se taj proces odvija bez problema.

Cena akcija Aerodroma "Nikola Tesla", prvog sata od početka trgovanja na Beogradskoj berzi, porasla je na 700 dinara, a istrgovano je ukupno 11.928 komada tih hartija od vrednosti.

Prvo trgovanje akcijama Aerodroma "Nikola Tesla" počelo je jutros po indikativnoj ceni od 641 dinar za jednu akciju.

Građani su dobili po jednu besplatnu akciju ovog preduzeća, a ukoliko nemaju svog brokera, odnosno posrednika u trgovanju na Berzi, imaju mogućnost da nalog za prodaju predaju banci "Postanska štedionica", članu Berze, bez placanja provizije.

Ukoliko žele da kupe akcije Aerodroma ili bilo kog drugog preduzeća čijim se hartijama trguje na Berzi, građani to mogu da učine preko ovlašćenih brokera - članova Beogradske berze, čiji se spisak nalazi na internet sajtu Berze.

Ukupni osnovni kapital Aerodroma "Nikola Tesla" iznosi 20,57 milijardi dinara koji je iskazan kroz 34.289.350 komada običnih akcija pojedinačne nominalne vrednosti od 600 dinara.

Većinski vlasnik Aerodroma je, prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, Republika Srbija koja poseduje 28,5 miliona akcija, odnosno 83,15 odsto od ukupne emisije deonica, a sledi Akcionarski fond čiji je udeo u vlasništvu preduzeća 0,08 odsto.

Akcije Aerodroma su primljene na A listing - odnosno Prime market berzanskog tržišta

To je najkvalitetniji segment tržišta Beogradske berze na kojem su listirane kompanije koje ispunjavaju stroge uslove, propisane od strane Berze i koji se, između ostalog, odnose na izveštavanje (npr. obavezu dostavljanja kvartalnih finansijskih izveštaja), reviziju finansijskih izveštaja..

Na A listingu Berze trenutno se nalaze četiri kompanije: Energoprojekt holding, Tigar, Sojaprotein i Naftna industrija Srbije, a na ovom segmentu tržišta moguća je dnevna promena cene od minus 8 do plus 10 procenata, dok je na prvom trgovanju predviđena zona fluktuacije od minus 20 do plus 300 procenata za cenu akcija.

Trgovanje na Berzi obavlja se radnim danima od 9:30 do 13 časova, a zvanični trgovački podaci objavljuju se u dnevnom izveštaju oko 15 časova.

O trenutnom kretanju cene akcija i pre kraja trgovanja, na raspolaganju su i informacioni servisi Beogradske berze, koji omogućavaju praćenje trgovanja u realnom vremenu, odnosno u trenutku kada se promena dogodi.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image