Slušaj vest

Kupovina stana ili kuće u Srbiji može biti prava avantura, jer je u potrazi za nekretninom neophodno uskladiti lokaciju, površinu, ali i cene, koje poslednjih godina rastu. Tim tragom krenula je i ekipa portala Mondo, istražujući ponude po oglasima gde smo pronašli nekoliko koje na prvi pogled deluju nestvarno - jeftinekuće sa dvorištem, kojima je potrebno minimalno ulaganje, koštaju od 10 do 15 hiljada evra.

Predstavljajući se kao zainteresovani kupci, dobili smo i dodatne informacije o stanju nekretnina i svim ostalim mogućim troškovima.

Kuću za 12.000 evra našli smo među oglasima na društvenim mrežama, a kako je opisano, nalazi se u blizini Bačke Palanke u selu Plavna. 

Screenshot 2024-09-25 112239.jpg
Printscreen/Facebook/Jeftine kuće 

"Na kući je urađena PVC stolarija, uvedena je nova trofazna struja, a plac se prostire na 21 ar. Nalazi se u mestu Plavna kod Bačke Palanke, u blizini čuvene Dudićeve pećine",napisao je korisnik na stranici "Jeftine kuće".

Drugu ponudu koja nam je privukla pažnju pronašli smo na drugom kraju Srbije, u blizini Zrenjanina. Kuća od 70 kvadrata i 13 ari placa uz nju, vlasnik nudi za 15 hiljada evra.

"Kuća se nalazi u selu Mihajlovo, 15 kilometara udaljen od autobuske stanice u Zrenjaninu. U toku renoviranje tako da su kuhinja i hodnik već gotovi, a uskoro će biti i kupatilo", navodi se u ponudi.

Screenshot 2024-09-25 113806.jpg
Printscreen/Facebook/Jeftine kuće 

Kako smo saznali od osobe koja se javila na telefon, predata je papirologija za legalizaciju, pa bi novi vlasnik imao uskoro rešeno i to pitanje.

Za 15 hiljada evra našli smo i kuću u selu Brzan, u blizini Kragujevca, gde su nam objasnili da će budući vlasnik imati priključak za fiksni telefon, na raspolaganju i pomoćni objekat novi, asfaltirani put do kuće i ulično osvetljenje. Kuća spada u novogradnju i, kako nam je rečeno, možemo doći u narednih nekoliko dana da je pogledamo jer je već par porodica zakazalo razgledanje.

Čak 2 kuće po ceni jedne

Možda najneverovatnija ponuda dolazi iz okoline Ćuprije, gde za 15.500 evra nude čak dve kuće i plac od 6 ara.

"Glavna kuća od prostorija poseduje dnevnu sobu sa kuhinjom, kupatilo, hodnik, dve spavaće sobe. Starija kuća ima kuhinju sa dnevnom i jednu spavaću sobu", navodi se u oglasu.

Kako smo saznali dalje, kuća je uknjižena, a poseduje i garažu. Na parceli postoji i pomoćni objekti štala sa pločom i koš.

Porasla prodaja u odnosu na prethodne godine

Prema podacima RGZ iz marta, ukupno jе izvršеno 121.627 kupoprodaja na tržištu nеpokrеtnosti u prеthodnoj godini, što jе za 15,7 odsto višе u odnosu na 2019. prе izbijanja pandеmijе koronavirusa i za 13 odsto manjе nеgo u 2022. godini.

U ukupnom prometovanju kuće su zauzele 13 odsto.

(Mondo.rs)