Slušaj vest

Sa početkom rata u Ukrajini 2022. godine, Srbija je postala odredište za Ruse koji su tražili novi početak. U ovom periodu, mnogi su se odlučili na preseljenje, pokretali su biznise i integrisali su se u lokalnu zajednicu. Otvaranje firmi, posebno u sektorima kao što su tehnologija, turizam i ugostiteljstvo, dovelo je do osveženja ekonomije i stvaranja novih radnih mesta. Međutim, do 2024. godine, situacija se značajno promenila.

Kako je za MONDO rekao Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije od januara 2022. godine do sada je osnovano 1.919 firmi sa većinskim ruskim kapitalom. U međuvremenu je od tih firmi ugašeno njih 91. 

"Može se reći da je broj ugašenih firmi povećan u 2024. godini (u 2023 je ugašeno njih 25 dok je u 2024. ugašeno njih 66). Najviše firmi je osnovano u oblasti IT usluga, trgovine I konsultantskih usluga. Mi nemamo tačnu procenu broja Rusa koji su ušli u zemlju i koliko ih je dobilo boravak, procena je da je ušlo u zemlju oko 200 hiljada", rekao je Bojan Stanić za MONDO.

Od Bojana Stanića smo dobili i informaciju koliko je firmi ugašeno po mesecima, kao i koliko ih je osnovano po mesecima. Pogledajte tabele:

broj ugašenih i osnovanih firmi po mesecima
Privatna arhiva 

Podsetimo, Srbija je postala privlačna destinacija za Ruse koji su tražili sigurnost i stabilnost. Srpska vlada je, u želji da privuče strane investitore, ponudila povoljne uslove za registraciju firmi, što je dodatno olakšalo ulazak ruskih preduzetnika na tržište.

Ova situacija postavlja pitanja o budućnosti ruskih zajednica u Srbiji. Da li će se nastaviti proces iseljavanja? Kako će se dalje razvijati odnosi između Rusa i lokalnog stanovništva? Odgovori na ova pitanja ostaju otvoreni, ali jedno je sigurno: uticaj ruske zajednice na Srbiju biće tema koja će se i dalje pratiti u narednim godinama.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "RUSIJA PRATI NAŠ ODNOS PREMA NATO!" Todorov upozorava: Ne možemo očekivati da ćemo zauvek sedeti na dve stolice bez posledica