• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povišice plata - krah ekonomije?

Ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec ocenio je danas da bi povišice plata zaposlenih u javnom sektoru i penzija, veće nego što su predviđene budžetom za 2011. godinu, dovele zemlju u ekonomsku nestabilnost.

"Država je u razgovorima sa prosvetarima pokazala granice mogućnosti u ovoj godini kada je reč o eventualnom poboljšanju materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih u javnom sektoru", rekao je Bajec.

On je naveo da bi bilo kakvo veće iskakanje iz dogovorenog okvira za povećanje plata u javnom sektoru i penzija u ovoj godini ubrzalo rast cena i deviznog kursa.

"U javnom sektoru imamo preko 400.000 zaposlenih, više od 1,6 miliona peznionera, nekoliko stotina hiljada korisnika socijalne pomoći. Ne može se razmišljati pojedinačno, niti onom ko prvi zahteva njemu dati a ostalima ne dati", istakao je Bajec.

Kako je podsetio, jedan procenat porast plata, penzija i izdvajanja za socijalne potrebe povećava troškove budžeta za oko osam milijardi dinara.



"Srbija je sa budžetskim deficitom od četiri odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) došla na granicu gde se nije lako zaduživati jer bi time bio prekršen deo Zakona o budžetu gde je granica 45 odsto ukupnog javnog duga", rekao je Bajec.

Svako dalje zaduživanje, kako je dodao, dovelo bi državu "u vrlo tešku situaciju sa stanovišta kredibiliteta ka inostranstvu i aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Bilo kakva ideja o dodatnom štampanju novca bez pokrića ne dolazi u obzir. Zahtevi za povišicu plata od 20 do 40 odsto u javnom sektoru nisu realni, a efekte krize su u najvećoj meri podneli zaposleni u privredi", naglasio je Bajec.

Povećanja plata budžetskih korisnika i penziji u 2011. godini je kako je istakao, zagarantovano zakonom i ako bude više novca u budžetu on će se rasporediti tokom godine, "ali pod uslovom da svi budu jednako zastupljeni".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image