• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Prijepolju ne žele hidrocentralu na Limu

Protest zbog najavljene izgradnje hidrocentrala održan je danas u organizaciji Koordinacionog odbora za očuvanje i zaštitu Lima. Lokalci "ne žele unište svoju životnu sredinu da bi na struji zaradili tajkuni".

Protest, na kome se okupilo nekoliko stotina ljudi, počeo je u minut do podne i održan je ispred zgrade opštinske administracije u Prijepolju.

U proglasu podeljenom na skupu navodi se da se građani protive izgradnji hidrocentrala Brodarevo 1 i Brodarevo 2, i apeluje na Ministarstvo energetike da ne produžava energetske dozvole kompaniji REV iz Beograda koja ističe danas.

Ta kompanija treba da gradi hidrocentrale.

"Nove brane treba da dođu samo onda kad zaista predstavljaju najbolje rešenje, uzimajući u obzir kriterijume kao što su energetska efikasnost i realno najbolje upravljanje potražnjom za električnom energijom", rekao je Milorad Mitrović, izvršni koordinator regionalne mreže nevladinih organizacija iz Pljevalja.

Prema njegovim rečima, izgradnja brana i hidrocentrala na Limu i pritokama izazvaće nepopravljive posledice po životnu sredinu na celom području.

"Ko ne veruje može se i danas uvetriti. Dovoljno je da krenete uzvodno od Priboja, da odete na reku Uvac u Kokinom Brodu ili na veštačko jezero kod Sjenice i da vidite kakvu korist su imali ti građani od tih potopljenih područja zbog brana koje je izgradila Elektroprivreda Srbije. Danas je tamo pustoš od koje korist imaju samo tajkuni bliski vlasti", rekao je Mitrović.

Na skupu je govorio i Aref Duraković, najavljen kao izaslanik glavnom muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića.

"Većina stanovnika Brodareva i opštine Prijepolje ne želi da se grade brane na Limu i da se zbog njih izmešta aktivno muslimansko groblje u Gračanici staro više od jednog stoleća, koje pored duhovnog ima i kulturno-istorijski značaj", rekao je Duraković.

Dodao je da zbog toga Islamska zajednica u Srbiji zahteva od svih nadležnih organa i od izvođača da odustanu od izgradnje hidroelektrana na reci Lim, kao i od izmeštanja groblja.

Organizatori današnjeg protesta zatražili su i da se prisutnima obrati Dragoljub Zindović, predsednik opštine Prijepolje.

Zindović se, nedugo potom, pojavio na protestu i rekao da nijedan dokument, a "potrebno ih je zaista mnogo, ne izdaje opštinska uprava, već nadležna ministarstva".

"Danas sam dobio, istina neslužbenu, informaciju da je nadležno ministarstvo produžilo važenje energetske dozvole kanadskoj kompaniji REV na još godinu dana. To znači da ta kompanija nije za dve godine, koliko je bilo predviđeno, uspela da prikupi neophodne saglasnosti i pripremi brojna dokumenta potrebna za izdavanje dozvole za gradnju", rekao je on.

Dodao je da će, ako REV prikupi potrebnu dokumentaciju, zatražiti mišljenje stručnjaka o projektu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image