• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS: Nova linija za ulja

U Rafineriji nafte Novi Sad puštena je u rad linija za proizvodnju rafinata - baznih komponenti za proizvodnju ulja, saopštila je Naftna industrija Srbije.

Puštanje u rad nove linije označava početak drugog pravca poslovanja Rafinerije nafte Novi Sad, pored proizvodnje motornih ulja pod brendom "Nisotek , koja je uspostavljena prošle godine.

"Prevelika ponuda na tržištu i ekonomska efikasnost zahtevali su od NIS da koncentriše proizvodnju motornih goriva u Rafineriji Pančevo, čiji će kapaciteti posle modernizacije biti povećani skoro dva puta", izjavio je generalni direktor NIS Kiril Kravčenko.

Ipak, kako je rekao "NIS je našao način da sačuva rad Rafinerije Novi Sad, obezbedivši maksimalnu moguću uposlenost njenih kapaciteta zahvaljujući proizvodnji novih proizvoda prerade za kojima raste potražnja na tržištu".

Na novoj liniji rafinata, proizvedenih od visokokvalitetne nafte tipa "Velebit", prave se proizvodi koji se, zahvaljujući svojim karakteristikama - niskoj temperaturi zamrzavanja, visokoj oksidacionoj otpornosti i niskom sadržaju sumpora, koriste kao bazne komponente za proizvodnju industrijskih ulja i maziva.

"Odlični prvi probni rezultati u proizvodnji rafinata pokazatelj su perspektiva budućeg razvoja ovog pravca. U skladu s planom, godišnji obim proizvodnje rafinata iznosiće maksimalno 100.000 tona, od čega je čak 97 odsto namenjeno izvozu, delomično na tržište Azije, a ostalih 3 odsto domaćem tržištu", rekao je Kravčenko.

Pored toga, kako se ističe u saopštenju, u Rafineriji nafte Novi Sad u toku je prva faza razrade još jednog pravca - projekta proizvodnje baznih naftenskih ulja, koji podrazumeva privlačenje stranog strateškog partnera. Po isteku navedenog roka, u Rafineriji Novi Sad proizvodiće se visokokvalitetna bazna ulja koja se vrlo retko sreću u svetu.

U 2010. godini Rafinerija je već proizvela tri puta više ulja u odnosu na 2009, među kojima je i ulje "Nisotek", koje zadovoljava zahteve Evro-3, Evro-4 i Evro-5 i obezbeđuje uštedu energije i zaštitu životne sredine, navodi se u saopštenju.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image