Slušaj vest

Izvršna direktorka Savezne agencije za zapošljavanje Andrea Nales kritikuje plan savezne vlade da dugotrajno nezaposlenima isplati "start-up bonus" od 1.000 evra ako uspešno počnu da rade, pišu nemački mediji.

"Ne treba nam ovaj bonus da bismo radili svoj posao. Ono što nam treba je da nas političari puste da radimo na miru", rekla je bivša predsjdnica SPD-a. U SPD-u takođe postoje znatne rezerve prema najavljenom projektu.

Ministar ekonomije Robert Habek branio je projekat.

"Mnogi koji kažu: 'To je to' - to su ekonomisti i naučnici rada, uključujući i konzervativne", rekao je političar u sredu uveče u programu RTL Direkt.

"Svi kažu da bismo mogli da smanjimo nezaposlenost za oko 100.000 ljudi. Koncept će funkcionisati, pragmatičan je i praktičan."

Kancelar Šolc nije potpuno uveren

Vlada je prošle nedelje odlučila da pooštri pravila za primaoce građanskog dodatka. Ako odbiju da rade, uskoro ih čekaju veće kazne.

Istovremeno, dugotrajno nezaposlena lica koja su bila zaposlena na doprinosnim poslovima duže od dvanaest meseci trebalo bi da dobiju jednokratnu isplatu od 1.000 evra. Uredba bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2025. godine.

U redovima vladajuće "Semafor-koalicije" već duže vreme kritikuju projekat.

Kancelar Olaf Šolc takođe je u utorak uveče izrazio skepticizam u pogledu efikasnosti planova. Planirani bonus "možda neće biti od koristi. Ali ni to ne šteti", rekao je on.

Poziva na novu strategiju

Nahles upozorava da se situacija na tržištu rada pogoršava.

"Trenutno doživljavamo da s jedne strane raste zaposlenost, a s druge strane da se povećava broj onih koji traže posao. Ima još sektora koji rastu. Ali imamo i recesiju u nekim sektorima. Postoji i strukturalni jaz", rekla je.

U ukupnom gospodarstvu u posljednjih 10 godina otvoreno je 15 posto više radnih mesta, ali tek nešto manje od dva posto u proizvodnom sektoru.

Nahles je pozvala vladajuću koaliciju na delovanje. Posebno je proizvodna industrija ključna za nemački izvozni model i inovacije.

"U tom smislu, bilo bi vrlo dobro kada bi savezna vlada uskoro pronašla zajedničku strategiju industrijske politike. Iz perspektive politike tržišta rada, želim da kažem ovo: ako postoji hitna potreba za delovanjem, onda bi to trebalo učiniti", dodala je.

Iako postoji rizik od većih doprinosa za negu i zdravstveno osiguranje u 2025., Savezna agencija želi da zadrži stabilnu stopu osiguranja od nezaposlenosti.

"Od danas povećanje doprinosa nije neophodno. Povećanje doprinosa imalo bi prociklički efekat u ekonomskoj krizi. Želimo da to izbjegnemo", rekao je čelnik Federalnog zavoda za zapošljavanje.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija NEZAPOSLENOST UDARILA NAJVEĆE EKONOMSKE SILE! Antić analizira: Evo šta je prethodilo da pokleknu SAD, Nemačka, Švajcarska...

(Fenix magazin/MONDO/Nevena Davidović)