• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Guverner: Prodavati obveznice ali u dinarima

Međunarodno tržište je zainteresovano za kupovinu srpskih državnih obveznica ali Vlada ne bi trebalo da ih izdaje u stranoj valuti, kaže guverner NBS Dejan Šoškić.

"U ovom trenutku postoji prilično veliko raspoloženje na međunarodnom tržištu da se kupuje javni dug Srbije. I verujem da to raspoloženje treba da se koristi u smislu da se emituju obveznice, koje su čiste dinarske obveznice i da valutni rizik po emitovanju tih obveznica ne ulazi u Srbiju već ostaje na strani inostranih investitora", kaže guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Guverner smatra da je pred Srbijom period stabilnosti domaće valute i da ne bi trebalo očekivati poremećaje na deviznom tržištu.

"Verujem da su mudri privrednici već sada uočili da pred nama ne postoji rizik takvih nestabilnosti koje su ugrađene u cene i da na vreme spuštaju cene, kako bi to iskoristili da prošire svoje prisustvo na tržištu", dodao je Šoškić.

On je podsetio da su od kraja prošle godine ojačali pritisci na jačanje dinara, pa je NBS posle dugo vremena bila u prilici da kupuje evre na tržištu, a ne da prodaje.

"Konstantno imamo situaciju na tržištu, da veći broj učesnika kupuje dinare, nego što kupuje evre. To se odražava ne samo na stabilnost kursa, nego kao što vidimo i na jačanje dinara. Ta apresijacija je, po mom mišljenju, indikacija da se zapravo u Srbiju rado investira iz inostranstva", ocenio je Šoškić.

Guverner je ukazao da restriktivna monetarna politika, s jedne strane, rastom kamatnih stopa utiče na obim i poskupljenje kredita, što je neposredni efekat, ali takođe i na privlačenje investitora iz inostranstva, koji u tim razlikama u kamatnim stopama vide interes za dodatno ulaganje u Srbiju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image