• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ističe rok za porez na imovinu!

Građani još danas mogu da plate prvu ratu poreza na imovinu bez zaračunavanja zatezne kamate. Akontaciju građani moraju da utvrđuju sami.

Prva rata se, uobičajeno, obračunava tako što se iznos iz prošlogodišnjeg rešenja podeli na četiri dela. Prvi deo se plaća 15. februara, druga rata 15. maja, treća 15. avgusta i četvrta 15. novembra, pišu "Novosti".

Oko tri miliona građana obveznici su ovog poreza. Koliko tačno iznosi njihov ovogodišnji namet na stan ili kuću zavisi od opštine ili grada u kom žive.

Naime, ovaj porez je prihod lokalnih samouprava i one su te koje utvrđuju tačne iznose. Pošto je nedavno promenjen Zakon o porezu na imovinu, mogu da se očekuju i drugačiji, veći iznosi ove dažbine, što će, opet, zavisiti od obračuna konkretne lokalne samouprave.

Zakon predviđa progresivne poreske stope, što znači da je porez veći što je vrednija nekretnina koja se oporezuje. Ipak, više od 95 odsto nekretnina spada u grupu onih koje vrede do 10 miliona dinara, a koje se oporezuju stopom od 0,4 odsto po kvadratu.

Da li će se ostvariti obećanja pojedinih opštinskih čelnika, da neće biti povećanja poreza na imovinu, ostaje da se vidi sa prvim ovogodišnjim rešenjima.

Jer, lokalne samouprave imaju rok do kraja marta da Ministarstvu finansija dostave odgovor o načinu obračuna poreza na imovinu. Nova rešenja na kućne adrese građani bi trebalo da dobiju sredinom godine, pa da, u odnosu na novoutvrđene iznose, izračunaju visinu preostalih rata.

Dakle, lako bi moglo da se desi da i sledeća rata, koja dospeva sredinom maja, bude plaćena po osnovu lanjskog rešenja.

Na lokalnim samoupravama je da odluče hoće li primeniti stopu poreza od 0,4 odsto, manje od toga, ili uopšte neće oporezovati svoje žitelje.

Zasada nas od značajnog povećanja poreza štiti samo jedna od odredbi zakona, koja kaže da iznos poreza ne može, u ovoj godini, biti veći od 60 odsto od lanjskog. Već za 2012. godinu uplatnice mogu da donesu i duplo veći iznos poreza, pišu "Novosti".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image