Slušaj vest

U većini gradova na jugu i jugoistoku naše zemlje cene u ugostiteljskim objektima su znatno niže u odnosu na prestonicu. U brzoj hrani u Vranju pljeskavica od 100 grama košta od 150 dinara pa naviše, domaća kafa u Vlasotincu stoji od 100 dinara pa na gore, dok čuveni specijalitet juga "leskovački voz" sa čak 1,5 kila roštilja i mesa košta 1.500 dinara.

Kada se pomerimo malo dalje od srpske prestonice, možemo da vidimo da su cene znatno niže, potovu kada je u pitanju jug Srbije.

Vlasotince

U Vlasotincu u ugostitesljskim objektima domaća kafa i čaj koštaju 100 dinara, sa mlekom je ovaj topli napitak 20 dinara skuplji. Istu cenu ima i nes kafa, dok je hladni ili tipli nes 150 dinara. U brzoj hrani mogu se pronaći razne vrste sendviča pa čak i sendviča sa domaćim specijalitetima poput sprže, turšije, sušenice. Tako recimo sendvič sa domaćom vešaljkom uz pomfrit, krastavac, paradajz ili luk košta 380 dinara, lepinja sa spržom iznosi 290 dinara kao i sendvič sa pršutom i kajmakom. Klasični sendvič sa šunkom, kačkavaljem i zelenom salatom košta 220 dinara, dok je tuna sendvič 250 dinara.

Popularne tortilje sa piletinom i tunom koštaju 260 dinara, dok je cezar salata 550 dinara. Parče pice se u ovom gradu može kupiti već za 180 dinara, što znači da bi cela ogromna pica koštala 720 dinara. Primera radi u Beogradu najmanja pica stoji toliko. Slatka palačinka sa kremom je 150 dinara, a u zavisnosti od priloga njen iznos se povećava, dok slana palačinka košta 260 dinara.

Leskovac

Leskovac je poznat po roštilju i ajvaru, a ovde je cena pljeskavice u poslednje vreme porasla. Nekada je mala pljeskavica od 100 grama u lepinji koštala 100 dinara, a sada pljeskavica od 160 grama ide do 240 dinara. Gurmanska je za nijansu skuplja i kreće se od 300 dinara pa naviše kao i pileći bartak. Popularan specijalitet leskovački voz sa mesanim mesom i roštiljem u zavisnosti od toga koliko teži košta od 1.200 dinara za kilogram mesa, dok kilogram i po iznosi 1.500 dinara.

Vranje

Za razliku od Leskovca pljeskavica u Vranju je za nijansu jeftinija i kreće se od 150 dinara pa naviše u zavisnosti od gramaže. Specjaliteti sa roštilja na kioscima se kreću oko 200 dinara. U ovom gradu u restoranu četiri osobe mogu da ručaju za 2.700 dinara ukoliko uzmu domaću dimljenu vešalicu, punjena pileća prsa, domaći uštipak i kobasicu i kajmak. Plus ako uzimaju piće uz to valja znati da voda 0,33 litra košta 150 dinara, domća kafa 120, a espreso je 130 dinara.

Pirot

Još jedan grad sa niskim cenama u ovim krajevima je i Pirot, gde najjeftinija pljeskavica košta 180 dinara, gurmanska od 300, a kobasica od 150 grama 250 dinara.

BONUS VIDEO:

Kurir TV KOJE SU PROSEČNE CENE ZA ORGANIZACIJU JEDNE SVADBE? Bubanja: Samo restoran je 9.000 evra, a NEĆETE VEROVATI GDE ODE NAJVIŠE NOVCA

(Kurir/Mondo/Aleksandra Virijević)