• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: Vrhunac inflacije u aprilu, zatim pad

Guverner Dejan Šoškić očekuje da će dvanaestomesečna inflacija biti najvipa sredinom prvog polugodišta, zbog rasta državnih cena i hrane, a da bi krajem 2011. ona mogla pasti na gornju granicu plana, oko šest odsto.

NBS očekuje da će međugodišnja inflacija dostići najviši nivo sredinom prvog polugodišta, najviše zbog rasta regulisanih cena i cena hrane, rekao je Šoškić i dodao da bi preduzete mere monetarne politike, kao i očekivana stabilizacija cena hrane, trebalo da dovedu do pada inflacije u drugoj polovini godine, tako da bi se krajem 2011. ona kretala oko gornje granice cilja.

Da bi tako i bili guverner Dejan Šoškić izjavio je danas da je stav centralne banke da struja ne sme da poskupi u martu, već u aprilu, i da to povećanje mora biti manje od traženog.

Guverner je na tribini "Monetarna politika u 2011. godini", održanoj u Požarevcu, u organizaciji Regionalne privredne komore i NBS, istakao da su inflaciona očekivanja stabilizovana, dok je aktuelno jačanje dinara rezultat pada premije rizika zemlje i povećanog interesovanja stranih investitora za ulaganje u dinar.

Na osnovu analiza aktuelnih ekonomskih kretanja i februarske projekcije inflacije, u narednom periodu pre može da dođe do povećanja ili zadržavanja na sadašnjem nivou, nego do smanjenja referentne kamatne stope, ukazao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, ključni izazovi monetarne politike u narednom periodu su "usidravanje" inflacionih očekivanja, "kresanje" kontrolisanih cena, smanjivanje "volatilnosti" cena poljoprivrednih proizvoda i sprovođenje dogovorene fiskalne politike i strukturnih reformi.

U svojim projekcijama NBS predviđa ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda na oko tri odsto u 2011. godini, koji će, u najvećoj meri, biti zasnovan na rastu investicija, a u manjoj meri i na neto izvozu i potrošnji, naglasio je Šoškić.

Očekuje se da će biti nastavljen brži rast izvoza od uvoza, što bi trebalo da utiče da deficit tekućeg računa ostane nizak - oko 7,1 posto BDP, rekao je on.

Očekujemo da će preduzeća u 2011. godini, pre svega, koristiti domaće izvore finansiranja i da će se rast učešća dinarskih u ukupnim kreditima nastaviti, rekao je Šoškić i dodao da NBS preduzima sve neophodne mere iz svoje nadležnosti kako bi se obezbedilo da inflacija u srednjem roku bude u granicama cilja.

"Investicije su izlaz iz ove situacije, one donose nova radna mesta, a siva ekonomija mora biti iskorenjena. Jeftinija država i viši standard stanovništva moraju biti stalna briga, a MMF nam je u tome veliki oslonac", rekao je guverner.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image