• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Standard i posao prvi prioriteti

Premijer je na otvaranju "Kopaonik biznis foruma" istakao da se očekuje da ćemo već u prvoj polovini ove godine dostići pretkrizni nivo a da Valda nastavlja sa reformskim kursom ka EU.

Predsednik srpske Vlade Mirko Cvetković izjavio je da će prioriteti vlade u 2011. godini biti povećanje životnog standarda stanovništva, zaustavljanje rasta nezaposlenosti, ubrzan rast privredne aktivnosti, stabilnost cena i podrška razvoju realnog sektora.

Cvetković je na otvaranju poslovne manifestacije istakao da privredna aktivnost Srbije tokom krize nije značajno smanjena.



On je istakao da je Srbija suočena sa ozbiljnim smanjenjem zaposlenosti i životnog standarda, zbog čega će vlada uložiti dodatnu energiju da se izbori sa ta dva problema, koji najviše pogađaju građane.

Prema rečima Cvetkovića, fokus u budućnosti mora biti na strateškim sektorima koji će predstavljati generatore razvoja izvoza u postkriznom periodu, jer jedino dinamičan rast obima i konkurentnosti srpske privrede predstavlaju realnu osnovu za povećanje zaposlenosti i žvotnog standarda.



Cvetković je istakao da novi model razvoja Srbije do 2020. ukazuje da, ukoliko želimo održivi rast u narednom srednjoročnom periodu, već danas moramo sprovesti odlučne mere da bi se on ostvario.

"Te mere moraju podsticati strukturne promene koje favorizuju proizvodnju razmenjivih dobara, jer budući rast privrede jedino može biti zasnovan na rastu izvoza", istakao je premijer.

Premijer je najavio da će Vlada zaštiti socijalno najugroženiji sloj ljudi kao što je to, kako je rekao, uradila u slučaju povećanja cene struje koja mora biti ekonomska kategorija ali se ne sme ugroziti standard najsiromanšnijih.

"Istim principima rukovodićemo se i kada je u pitanju cena drugih energenata i cena poljoprivrednih proizvoda", istakao je Cvetković.

Premijer je ponovio da Srbija treba da nastavi aranžman sa MMF a ekonomistima poručio da kada kritikuju u medijima i izlaze sa katastrofičnim prognozama, pruže i predlože rešenje Vladi a ne samo da kritikuju jer od toga nema koristi.

Što se tiče same Vlade, premijer je izjavio da je Vladi Srbije potrebna nova enegrija, entuzijam i jedinstvo i da će na tome insistirati kod svih svojih ministara.

Cvetković je rekao da namerava da odlučno sporovodi reformski proces u Srbiji. On je istakao da Evropska unija nema aletrnativu zbog visokog standarda života.

Cvetković je dodao da ima odgovornost i obavezu da iskoristi ovu godinu kako bi Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU i kako bi možda iskoristila poslednju šansu da "uskoči u taj voz koji će svima nama doneti bolji život".

Ovogodišnji trodnevni Biznis forum posvećen je definisanju modela budućeg razvoja srpske ekonomije, a okupiće oko 500 predstavnika države, privrede i banaka, ambasadore vodećih zemalja sveta, kao i domaće i inostrane ekonomiste.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image