• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve poskupljuje zbog – predizbornih kampanja!

Ugledni srpski ekonomista Boško Živković sumnja da su nagli i brojni zahtevi zahtevi za poskupljenjima zbog potrebe finansiranja predizbornih kampanja.

Na Biznis forumu na Kopaoniku, Živković, koji je predsednik Saveta guvernera, rekao je da bi rado potpisao inicijativu o dovođenju cena struje na ekonomski nivo, ali da ne može da zanemari problem (neopravdanih) troškova u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Upitan da li bi potpisao inicijativu da cena struje bude na ekonomskom nivou i da li bi tada zanemario problem inflacije, on je rekao da na to pitanje mora da odgovori kontrapitanjem.

"Zašto se odjedanput, naglo uoči izbora pojavljuju ekstremni zahtevi
za poskupljenjem. Možda zbog finansiranja izbornih kampanja, budući da je vlasništvo javnih preduzeća u osnovi partijsko", rekao je on, osvrćući se na poskupljene struje (a i skuplji gas se najavljuje).

Živković je rekao da bi trebalo pogledati kako se ponašaju regulatorna tela u svetu koja regulišu prirodne monopole i naučiti nešto od njih.

Ekonomista Dragan Đuričin je kazao da je cena struje neodrživa i da je 25 odsto od regionalne cene tog energenta.

"Iza kontrole potrošačkih cena, što je cilj centralne banke, krije se nova opasnost - kolaps cena aktive", rekao je Đuričin i dodao da to može da znači poskupljenje kredita građanima i privredi.

Viceguverner (NBS) Bojan Marković je kazao da pre nego što centralna banka definiše svoj cilj, odnosno nivo inflacije koji će braniti, mora sa vladom da se dogovor koliki će biti rast regulisanih cena.

Predsednik Saveta Agencije za energetiku Ljuba Maćić je kazao da je polovina tržišta električne energije slobodna i da velike kompanije i cementare, ukoliko im EPS kao snadbevač po ceni ne odgovara, mogu struju da kupe od drugih dobavljača.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image