• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenci "pali", most na Adi stiže

Direkcija za izgradnju Beograda obavestila je slovenačku kompaniju SCT o raskidu ugovora za izgradnju petlje "Jurija Gagarina", kao i dela severnih pristupa mostu na Adi. Bira se novi izvođač.

O ovoj odluci obaveštena je i Evropska investiciona banka, koja je i odobrila kredit, pa će se, prema njenim pravilima, sprovesti dalji postupak za izbor izvođača radova.

U Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju objašnjavaju da je posle potpisivanja ugovora u decembru 2010. godine, slovenačka firma proglasila nelikvidnost.

Pred nadležnim službama Republike Slovenije otvoren je postupak koji bi mogao značajno da utiče na izvršenje obaveza iz ugovora o izgradnji petlje "Jurija Gagarina".

"Kako bi se zaštitio interes grada Beograda i osiguralo da ugovoreni avans od šest miliona evra bude u potpunosti iskorišćen za namene predviđene ugovorom, od slovenačke firme smo tražili dopunu bankarske garancije za avansno plaćanje", kažu u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju.

"Imajući u vidu da SCT ni posle više od mesec dana nije obezbedio traženu dopunu bankarske garancije, pokrenuli smo ugovorom predviđene mere i uputili drugoj ugovornoj strani obaveštenje o raskidu ugovora", dodali su.

U Direkciji tvrde da će se sve odvijati po predviđenoj dinamici i da raskid ugovora sa slovenačkom firmom ne dovodi u pitanje planiranu dinamiku izgradnje mosta i pristupnih rampi.

"Do kraja ove godine će, prema planu, biti završena izgradnja konstrukcije mosta i uzlazno-silaznih rampi u Radničkoj i Ulicu Jurija Gagarina, kao i saobraćajna veza sa petljom "Hipodrom", čime će se stvoriti uslovi da se most pusti u funkciju drumskog saobraćaja", dodaju u Direkciji.

Početak izgradnje južnih pristupa mostu teče prema planu i u skladu sa ugovorom koji je potpisan sa austrijskom firmom "Por".

Ugovor je zaključen za istovremenu izradu glavnog projekta i za izvođenje radova, takođe prema pravilima Evropske investicione banke.

U prvoj fazi radova do kraja ove godine treba da se završi saobraćajna veza mosta i petlje "Hipodrom", a u drugoj i trećoj fazi, do 2013. godine, biće izgrađena kompletna petlja "Radnička", sa svim predviđenim prilazima.

Ugovorena vrednost radova ove petlje je 67,9 miliona evra, plus PDV.

Kapital SCT je u 2010. godini smanjen za 95,6 miliona evra, što se vidi iz predloga preduzeća za početak prinudnog poravnanja, objavljenog na internet-stranici slovenačke Agencije za javno-pravne evidencije i usluge.

Račun ove kompanije je 30. septembra 2010. godine bio u minusu 45 miliona evra, pa su platežno nesposobni podneli Okružnom sudu u Ljubljani predlog za početak postupka prinudnog poravnanja.

Nakon toga, oglasio se i predsednik Upravnog odbora SCT Ivan Zidar, koji je rekao da će finansijskom reorganizacijom obezbediti pravovremeno ispunjavanje obaveza i dugoročno otkloniti prezaduženost, pišu "Novosti".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image