• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Diloit "transformiše" Jat ervejz

Ministarstvo za infrastrukturu potpisalo je ugovor sa konsultanskom kućom Diloit, koja je na tenderu izabrana za savetnika u procesu transformacije Jat ervejza.

Ugovor su u Vladi Srbije potpisali ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i predstavnik Diloita u Srbiji Srđan Petrović.

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković podsetio je da je Vlada Srbije na sednici 16. aprila prošle godine usvojila zaključak o osnivanju nove aviokomopanije koja treba da preuzme ulogu nacionalnog avioprevoznika u strateškom partnerstvu sa nekom uspešnom stranom kompanijom.

Miljković je naveo da će konsultatnt svoje aktivnosti podeliti u tri dela i da će imati rok od dva meseca da pripremi detaljnu strategiju i akcioni plan, zatim rok od šest meseci da raspiše tender i da obavi izbor staretšskog partnera i još četiri meseca da za prenos državnog i kapitala strateškog partnera u novu aviokompaniju.

"Srbija će na kraju ovog procesa dobiti nacionalnog avioprevoznika u meštovitom vlasništvu, koji će da postane lider u ovom delu Evrope, a naročito na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je on.

Miljković je naveo da će konsultant imati zadatak oderedi vrednost kapitala koji će biti unet u novu kompaniju, da će strateški partner navesti šta mu je zanimljivo da preuzme iz sadašnjeg Jata.

"Mi procenjujemo da su to postojecah flota, ljudski kadrovi, bilateralni sporazumi i slotovi na najvećim svetskim aerodromima", rekao je državni sekretar dodajući da će stvar pregovora biti kako će biti raspoređeno vlasništvu u novoj aviokompaniji.

"Sve su opcije na stolu, većinsko vlasništvo na jednoj ili drugoj strani ili pola - pola", kazao je Miljković.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Jat ervejza Vladimir Ognjenović je izrazio očekivanje da će proces osnivanja nove nacionalne aviokompanije biti završen do kraja ove godine i da će nova kompanija biti profitabilna i lider u ovom delu Evrope.

"Nalaženje strateškog partnera je od krucijalnog značaja za opstanak kompanije tako da će Jat ervejz u okviru ovog procesa sve svoje resurse staviti na raspolaganje državi i savetniku za privatizaciju", rekao je Ognjenović.

On je istakao da će Srbija dobiti aviokompaniju kojom ćemo se svi ponositi, a da će zaposleni dobiti siguran posao na duži rok.

Predstavnik Diloita u Srbiji Srđan Petrović je kazao da će ta kompaniji učiniti sve da uspešno obavi povereni zadatak osnovanja novog nacionalnog avioprevoznika.

Vlada Srbije je prošle godine donela odluku o osnivanju nove aviokompanije, pošto su Radna grupa za poslovnu konsolidaciju Jat ervejza i menadžment te kompanije konstatovali da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

Najveće interesovanje za stateško partnerstvo sa Jat ervejzom je do sada pokazala turska kompanija Turkiš erlajnz.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image