U užičkom kraju i ove godine vlada deficit mesara, a zbog sezone svinjokolja, mesare treba rezervisati i nekoliko meseci ranije.
"Mesari se baš traže, zovu svaki dan, ali nema ko. Mi ne možemo da stignemo sve", ukazuje Slaviša Cicović, mesar.
Njegov kolega Rade Daničić kaže da mesari mogu da zarade između 7.000, 8.000 dinara po komadu. Pre upotrebe meso obavezno treba odneti veterinaru na pregled.
"Jedini način zaštite jeste pregled. Pored toga postoje i drugi paraziti, ali ne u toj meri, koji su opasni za zdravlje ljudi, ali prvenstveno je znači pregled svinjskog mesa na trihinelu spiralis", navodi Srđan Brmbota, veterinar iz Požege.
A kad stigne potvrda da je meso ispravno, počinje najbolji deo svinjokolja - još bolji u društvu komšija i rodbine.
Porodica Čolić u Vranjanima utovila je dve svinje.
"Ima dosta domaćinstava koja to i dalje rade na tradicionalni način. Ne vole kupovno, vole domaće, organsko, sami gaje svoje svinje, znaju čime ih hrane, znaju kako ih neguju, tako da znaju kako da dobiju pravi kvalitet za sebe i svoju porodicu", navodi Milutin Čolić iz Požege.
(RTS, Mondo.rs, I.L.)
"Neka me streljaju, okrenuću se ka zidu, ni 'a' neću reći": Blažić opet šokirao na suđenju - Znam šta me čeka u zatvoru
Mondo ukrštenica za 26. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Tuča u Skupštini Srbije! Guranje, čupanje, prskanje, a Ana Brnabić pozvala obezbeđenje (Foto, video)
Goranu Vesiću se pogoršalo zdravstveno stanje: Prebačen u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo