• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kamate velike jer su država i sudovi spori

Predsednik IO Prokredit banke Svetlana Tolmačeva ne očekuje pad bankarskih kamata u Srbiji ove godine zbog nereformisnaog sudstva, monopola i neefikasnog državnog aparata.

"Postoje određeni niz problema i poteškoća u poslovanju u Srbiji koji je, pre svega, vezan za neefikasan državni aparat, za sporo sudstvo", predočila je Tolajmčeva i dodala da je potrebna reforma pravosuđa, u smislu poboljšanja zakonodavstva i antimonopolska regulativa.

"Tu su bili preduzeti određeni koraci, ali i dalje postoji puno prostora da se ta poslovna klima poboljša, što bi imalo pozitivnog uticaja ne samo na privlačenje stranih investitora, nego i na poslovanje domaćih privrednika", smatra ona.

Bankarske kamate, pre svega, zavise od troška sredstava banke, odnosno, od stope koje banke plaćaju na novac koji u bankama drže klijenti i od kamata koje banke plaćaju na pozajmice iz inostranstva, objasnila je Tolmačeva i dodala da visina kamata zavisi od troškova osiguranja od rizika zemlje (riziko premija), koja se nešto poboljšava, ali je za Srbiju i dalje relativno visoka.

Jedno od većih komponenti u formiranju kamatnih stopa za kredite je rizik klijenata, odnosno rizik od kašnjenja po kreditima i taj rizik, na žalost, i dalje je na prilično visokom nivou u Srbiji, kazala je ona,

Prokredit banka ima umereni optimizam po pitanju porasta broja kredita sa kašnjenjem u otplati tokom 2011. godine i očekuje da će se taj trend potpuno preokrenuti u odnosu na prošlu godinu, kazala je Tolmačeva.

"U tom smislu, s obzirom da je rizik i dalje prilično visok, ne očekujem da ćemo u 2011. godini videti pad bankarskih kamatnih stopa", ocenila je Tolmačeva.

Govoreći o privlačnosti Srbije za strane investitore, Tolmačeva je naglasila da je ključni faktor politička i makroekonomska stabilnost, kao i konstantan rad na poboljšanju poslovne klime i dodala da su tu i objektivni podaci poput istraživanja Svetske banke (Doing bussines) po kojima, nažalost, Srbija se i dalje prilično nisko rangira.

Govoreći o poslovanju Prokredit banke i interesovanju klijenata za novim kreditima, Tolmačeva je rekla da i dalje, nažalost, nove kredite u većem delu odobrava za potrebe poboljšanja likvidnosti klijenata i postoji oporavak tražnje za kreditima za investicije.

"Ali, i dalje ne očekujemo da će ova godina biti spektakularno bolja u odnosu na prethodnu", kazala je Tolmačeva.

Prokredit banka će u 2011. godini nastaviti sa aktivnom kreditnom podrškom malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima, poljoprivrednicima, a i stanovništvu, najavila je ona i dodala da je predviđen rast u kreditnom portfolijuveći u odnosu na 2010. godinu.

Tolmačeva je najavila uvođenje novih proizvoda banke, kako za mala i srednja preduzecza, tako i za stanovništvo i nagovestila novu kreditnu liniju, veoma povoljnu od Nemačke razvojne banke za kredite koji su namenjeni investicijama u projekte koji dovode do povećanja energetske efikasnosti, za preduzeća i građane.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image