• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko jedna kifla staje u uglju?

Povodom najave pekara da će podići cene hleba zbog poskupljenja struje u EPS-u izveli zanimljivu računicu.

Direktor Sektora EPS za odnose s javnošću Momčio Cebalović poručio je danas pekarima, koji najavljuju poskupljenje hleba zbog poskupljenja struje, da gubitak na hlebu mogu da pokriju manjim profitom na pecivu, jer kifla od 60 grama vredi kao 18,6 kilograma uglja.

Ako gube na hlebu, to mogu da pokriju manjim profitom na pecivu, jer jednu kiflu od 60 grama već godinu dana prodaju po ceni 12,4 kilovat-sata za koje je potrebno da se sagori 18,6 kilograma uglja, izjavio je Celabović.

Unija pekara Srbije je saopštila da će hleb "sava" poskupeti na 70 dinara, pre svega zbog poskupljenja struje i brašna.

Cebalović je napomenuo da pekari neće pecivo ni da pomenu i da računica pokazuje da po cenama koje važe od 1. marta prošle godine, poskupljenje struje od 1. aprila neće ugroziti profite koje pekari ostvaruju prodajom peciva.

Prema toj računici, jedna kifla, težine 60 grama, košta 20 dinara. Za pekare kilovat-sat struje u noćnoj tarifi, kad se obično uključuju peći na struju, košta 1,618 dinara. Za taj kilovat-sat EPS iskopa, prebaci u termoelektranu i sagori oko 1,5 kg uglja.
Računica pokazuje: 1 kifla (60 gr) = 20 dinara = 12,4 kilovat-časa = 18,6 kilograma uglja!

Ako se kifla poredi sa kilovat-časom u skupljoj tarifi (cena mu je 4,855 dinara) imamo sledeću računicu: 1 kifla (60 gr) = 20 dinara = 4,1 kilovat-časa = 6,2 kilograma uglja!

Cebalović je istakao da navedena računica jasno dokazuje koliko kifle i ostala peciva pekarima donose dobru zaradu i da poskupljenje struje ne mora da im bude izgovor za poskupljenje hleba.

Pekari nikada nisu pokazali strukturu troškova u jednom hlebu i jednoj kifli, koja bi pokazala da trošovi struje nisu pokriće za poskupljenje, zaključio je Cebalović.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image