• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabranjen izvoz pšenice i brašna

Zabrana izvoza pšenice iz Srbije, koju je Vlada Srbije uvela danas, pomoći će da se stabilizuje tržište i neće trajati duže od tri meseca.

"Od danas pšenica neće moći da bude izvožena, brašno takođe. Ta mera bi trebalo da pomogne da se stabilizuje tržište", izjavio je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović televiziji B92 i dodao da se Vlada pre donošenja takve odluke konsultovala sa Evropskom unijom, kao i da je uzela u obzir obaveze Srbije u okviru sporazuma CEFTA.

Kao razlog za zabranu, Petrović je naveo da je izvoz pšenice od prošlogodišnje žetve znatno veći od planiranih 500.000 tona.

Prema podacima udruženja Fonda za žito, iz Srbije je od prošlogodišnje žetve do početka marta izvezeno 615.000 tona, što je 115.000 tona više nego što je planirano.

Upitan o cenama prehrambenih proizvoda, Petrović je rekao da će Vlada Srbije učiniti sve da cene budu "najbolje moguće" i da će zaštititi socijalno najugroženije građane.

"Srbija se nalazi u okruženju u kome postoji manje ili više slobodna trgovina. Nalazimo se u periodu globalne inflacije. Pšenica je od žetve do danas poskupela neverovatno mnogo", rekao je Petrović.

Upitan kako će na vladine mere da reaguju tajkuni, ministar je rekao da to treba pitati njih, ali da svako mora da poštuje zakon i da će oni koji to ne čine biti sankcionisani.

"Biće sankcionisano monopolsko ponašanje i to neću sankcionisati ja nego Antimonopolska komisija", rekao je Petrović.

Zabrana izvoza pšenice iz Srbije predstavlja problem za Crnu Goru, ocenio je večeras vlasnik kompanije "Montemlin" Žarko Rakčević.

"Ova situacija, realno, jeste roblem za Coru Goru, mada je meni sasvim razumljivo da Srbija, a pre nje i Rusija, štite svoje interese i vode računa o bilansnim potrebama svog stanovništva", rekao je Rakčević agenciji Beta.

Rakčević je kazao da je njegova kompanija do sada dve trećine pšenice uvozila iz Rusije, a 25 odsto iz Srbije.

Prema njegovoj oceni, kupovina pšenice je problematična i u regionu, zbog lošeg roda.

Rakčević je rekao da će "mera zabrane izvoza pšenice dovesti do nekih kretanja na tržištu", podsetivši da je pšenica loše rodila na obe polulopte Zemlje.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image