• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema više sirotinjske hrane!

Hleb, mleko, jogurt, ulje, brašno, jaja, krompir, jabuke, osnovne namirnice koje svakodnevno kupujemo, od marta prošle godine su skoro duplo skuplji.

U Srbiji nema proizvoda koji u poređenju sa prošlom godinom nema mnogo višu cenu. Najveći skok cena zabeležen je kod šećera i ulja - rast od 80 do 94 odsto, brašna 63, hleba 45, mleka i jaja po 42, odnosno 41 odsto...

Na tržištu "divljaju“ cene čak i domaćeg povrća i voća, koga imamo na pretek.

Krompir i jabuke poskupeli su za više od 100 odsto i dostižu cenu od 120 dinara za kilogram.

I mada subjektivni osećaj potrošača govori da ih najmanje sve duplo više košta, samo na osnovu troškova dnevne "korpe“ život u Srbiji skuplji je za trećinu.

A, kada se dodaju i ostali troškovi, poput komunalija, prevoza, lekova, izdaci su uvećani i za 50 odsto, što ne prati i rast zarada.

Ovoliki rast cena, kažu stručnjaci, posledica je povećanog izvoza do koga je došlo usled globalnog poskupljenja hrane, ali i trgovačkih i proizvođačkih monopola.

Od jula prošle godine do danas, došlo je ne samo kod nas, nego i u celom svetu do nezapamćenog skoka cena osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

"Prošlog leta kilogram pšenice koštao je 10 i 11 dinara, a danas je dostigao 29, dok je šećer u julu po toni iznosio 500, sada je 850 i 900 dolara“, kaže Milan Prostran, sekretar Udruženja za agrar i dodaje da je sličan rast cena zabeležen i kod suncokreta.

Efekat poskupljenja hrane u našoj zemlji drastičniji je nego u drugim državama, jer najveći deo zarade odlazi baš na prehrambene proizvode.

"Dok se u razvijenim zemljama na hranu potroši 10 do 15 odsto zarade, kod nas je to više od 40 odsto“, ocenjuje Prostran za "Novosti".

Objašnjenja pekara, mlekara, uljara i šećerana, koja su se mogla čuti na temu poskupljenja, bila su pad dinara, poskupljenje energenata, ambalaže, sredstava za zaštitu bilja i stočne hrane, manjak stočnog fonda, loš rod, rast cena sirovina, ali i skok cena hrane na svetskoj berzi.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image