• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcionari procenili da NIS više vredi

Gaspromnjeft želeo da otkupi 19 odsto deonica, mali akcionari ponudili tek pet odsto. To je znak da veruju u perspektivnu budućnost NIS-a, tumače većinski vlasnici srpske naftne kompanije.

Za kuppovinu je, u okviru Ponude za preuizimanje, bilo ponuđeno 8,4 miliona akcija NIS-a, što predstavlja 5,15 odsto osnovnog kapitala kompanije. Maksimalno je za otkup bilo ponuđeno 19,12 odsto, ili 31,18 miliona akcija NIS-a sa pravom glasa.

Sumirajući rezultate Ponude, koja je u januaru upućena manjinskim akcionarima, Gaspromnjeft je saopštio danas da će za kupljene akcije platiti 40,3 miliona evra, povećavši tako svoj udeo u NIS-u sa 51 odsto na 56,15 odsto.

Cena akcije određena je u skladu sa srpskim zakonima, a ponuda malim akcionarima jedna je od obaveza Gaspromnjefta koju predviđa kupoprodajni ugovor o preuzimanju 51 odsto akcija NIS-a.

"Broj akcija ponuđenih za otkup govori o tome da mali akcionari NIS-a veruju u potencijal razvoja kompanije i u perspektive rasta njene vrednosti. Tokom rada u NIS-u, uspeli smo da učinimo da kompanija posluje s dobitkom, da započnemo veliku modernizaciju, da za više od jedne trećine povećamo proizvodnju. U perspektivi NIS treba značajno da poveća obim delatnosti i postane vodeći igrač na balkanskom tržištu", istakao je prvi zamenik predsednika Izvršnog odbora Gasprom njefta, predsednik Upravnog odbora NIS-a Vadim Jakovljev.

Ponuda Gaspromnjefta o preuzimanju akcija NIS-a zatvorena je 16. marta ove godine.

Ponuda za otkup deonica NIS-a otvorena je 31. januara i trajala je 45 dana, a zagarantovana otkupna cena je bila 4,8 evra po akciji, odnosno najmanje 506,48 dinara.

Gasprom njeft je postao vlasnik 51 odsto NIS-a 2009. godine, nakon kupovine akcija od Srbije, koja je tada bila jedini akcionar kompanije.

Za kontrolni paket Gasprom njeft je platio 400 miliona evra. Ugovor s Vladom takođe predviđa obavezu Gasprom njefta da u modernizaciju NIS-a investira najmanje 500 miliona evra do 2012. godine.

Vlada Srbije je 2009. godone donela odluku da deo svog paketa akcija u NIS-u podeli građanima Srbije, posle čega je u vlasništvu države ostalo nešto manje od 30 odsto. Kompanija je 2010. godine iz zatvorenog pretvorena u otvoreno akcionarsko društvo.Od 30. avgusta 2010. godine akcijama NIS-a trguje se na Beogradskoj berzi.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image