Slušaj vest

U pečenjarama širom Srbije vlada prava pomama za prasetinom i jagnjetinom uoči praznika. Ko nije rezervisao na vreme teže će doći do mesa za sutrašnju najluđu noć, a za porudžbine za božićnu trpezu ima još malo vremena. Kod pojedinih prodavaca sada je uglavnom ostala jagnjetina koja je skuplja, pa tako u Novom Sadu kilogram košta i do 4.000 dinara, a za "skockano" jagnjeće pečenje, takozvane bajadere, treba izdvojiti čak 5.500.

Tokom prošle nedelje cene pečenja su uglavnom bile iste kao i prethodnih meseci, negde kao i lanjske u ovo vreme, ali je moguće da sada, zbog rasta potražnje, dođe do neznatnog poskupljenja. U nekim pečenjarama kažu da ih neće menjati do Svetog Jovana. Kilogram prasetine uglavnom košta od 2.000 do 2.400 dinara, a jagnjetine od 2.800 do 3.200 dinara. Zanimljivo je da je u Novom Sadu najveći raspon cena, pa gornja granica za praseće pečenje ide i do 2.800, a za jagenjeće do 4.000 dinara.

Povoljnije će proći Nišlije koji za prasetinu treba da izdvoje oko 2.000, a za jagnjetinu 2.800 dinara. U Beograd meso sa ražnja stiže uglavnom iz Čačka, pa su cene negde na sredini, praseće se kreće od 2.200 do 2.600, a jagnjeće od 2.800 do 3.500 dinara.

U tom gradu na Moravi gde je registrovan najveći broj pečenjara u odnosu na broj stanovnika i površinu koju zauzima, Čačani već naveliko rezervišu pečenu bravčad koju će poslužiti za novogodišnju, a posebno božićnu trpezu. Cena prasetine ide od 2.200 do 2.400, dok za jagnjetinu treba izdvojiti i do 3.000 dinara po kilogramu. U jednoj od poznatijih čačanskih pečenjara, gde se furuna danima ne gasi, kažu da je najviše porudžbina za Božić.

"Radim uslužno pečenje, i to 3.500 dinara po bravčetu, bez obzira na kilažu, a u tu cenu uračunato je i klanje i sama priprema", objašnjava.

"Moje kolege, uglavnom, za uslužno pečenje uzimaju 150 dinara po kilogramu žive vage. Ljudi donose svoju bravčad, ali je više onih koji kod mene naruče, recimo, pečeno prase, ja im onda obezbedim sve, od živih prasića do pečenja.

Sa druge strane, ljudi u selu su u svojim torovima i oborima već odavno ostavili jagnje ili prase za božićnu gozbu. Oni, ili sami peku bravčad u svojim pekarama ili plaćaju uslužno pečenje.

Čačanin Milan Milošević kaže da je prase za Božić obavezno.

"Sada je najveća potražnja za manjim prasadima, od 20 do 30 kilograma", objašnjava Milošević.

"Međutim, ljudi se odlučuju i da uzmu veće, pa podele. Dosta je jeftinije kupiti živo prase, i platiti uslužno pečenje, nego kupiti pečenje u pečenjarama. Na primer, od praseta od 30 kilograma, pečenja ima oko 12 do 13 kilograma. To biste u pečenjari platili oko 25.000, a ako biste se odlučili za uslugu pečenja, to bi vas koštalo upola manje."

Kako kažu u čačanskim, nadaleko čuvenim pečenjarama, cena pečenja nije se menjala već godinu dana, iako je, recimo, cena žive vage, naročito prasića, opala. Tako trenutno uzgajivači jagnjad prodaju za 550 dinara po kilogramu, dok su prasad oko 320 dinara, a samo pre tri meseca koštali su i do 450 dinara.

Na novosadskom tržištu cena prasića žive mere je u poslednja dva-tri meseca "stabilizovana" na 500 dinara po kilogramu dok je za kupovinu jagnjeta potrebno izdvojiti 800 dinara po kilogramu. Očišćeno prase ili jagnje je naravno skuplje za par stotina dinara a na to treba dodati još od 2.000 do 3.000 dinara po komadu, za uslužno pečenje u nekoj od mnogobrojnih pečenjara u gradu ili prigradskim naseljima.

Ko za predstojeću prazničnu trpezu planira gotovo pečenje, kilogram prasećeg platiće od 2.000 do 2.800 dinara, a jagnjećeg od 3.000 do čak 4.000 dinara.

"Kod nas kilo prasetine košta 2.600 a jagnjetine 3.600 dinara", kažu u jednoj od pečenjara. Te cene nisu menjali u proteklom periodu.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Zašto je pečenje iz Čačka toliko posebno?

(Kurir/MONDO/Nevena Davidović)