• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gaspromnjeft uplatio novac za akcije NIS

Kompanija "Gaspromnjeft" uplatila je danas građanima Srbije 40,3 miliona evra za 5,15 odsto akcije "Naftne industrije Srbije" (NIS), rečeno je danas Tanjugu u Poštanskoj štedionici.

Time je ta ruska kompanija i zvanično povećala svoj udeo u NIS-u sa 51 odsto na 56,15 odsto akcija.

U okviru ponude za preuzimanje akcija NIS-a, koju je "Gaspromnjeft" u januaru uputio manjinskim akcionarima, građani su za otkup ponudili 8,4 miliona akcija NIS-a, što je 5,15 odsto osnovnog kapitala kompanije.

Zagarantovana otkupna cena bila je 4,8 evra po akciji, odnosno najmanje 506,48 dinara, a ponuda za otkup deonica NIS-a trajala je 45 dana.

Cena akcije određena je u skladu sa srpskim zakonima, a ponuda malim akcionarima jedna je od obaveza "Gaspromnjefta" koju predviđa kupoprodajni ugovor o preuzimanju 51 odsto akcija NIS-a.

Prvi zamenik predsednika Izvršnog odbora "Gaspromnjefta", predsednik Upravnog odbora NIS-a Vadim Jakovljev izjavio je ranije da broj akcija ponuđenih za otkup govori o tome da mali akcionari NIS-a veruju u potencijal razvoja kompanije i u perspektive rasta njene vrednosti.

"Tokom rada u NIS-u, uspeli smo da učinimo da kompanija posluje s dobitkom, da započnemo veliku modernizaciju, da za više od jedne trećine povećamo proizvodnju. U perspektivi NIS treba značajno da poveća obim delatnosti i postane vodeći `igrač` na balkanskom tržištu", istakao je Jakovljev.

Ruska kompanija "Gaspromnjeft", kao većinski vlasnik NIS-a, otvorila je 31. januara ponudu za preuzimanje 19,12 odsto akcija NIS-a od malih akcionara, u skladu sa ugovorom o prodaji 51 odsto akcija NIS-a toj ruskoj kompaniji.

Gaspromnjeft je postao vlasnik 51 odsto NIS-a 2009. godine, nakon kupovine akcija od Srbije, koja je bila jedini akcionar kompanije.

Za kontrolni paket "Gaspromnjeft" je platio 400 miliona evra. Ugovor s Vladom takođe predviđa obavezu "Gaspromnjefta" da u modernizaciju NIS-a investira najmanje 500 miliona evra do 2012. godine.

Vlada Srbije je 2009. godine donela odluku da deo svog paketa akcija u NIS-u podeli građanima Srbije, posle čega je u vlasništvu države ostalo nešto manje od 30 odsto.

Od 30. avgusta 2010. godine akcijama NIS-a trguje se na Beogradskoj berzi.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image