• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kravčenko odlazi jer je podbacio?

Radom NIS-a u poslednje dve godine nisu zadovoljni ni većinski vlasnik Gasprom, ni Srbija, zbog čega generalnom direktoru nije produžen mandat, piše novosadski časopis Akter.

Kirilu Kravčenku mandat je istekao 28. februara ove godine i nije produžen jer u vrhu Gasproma direktoru stavljaju na dušu ekstreman pad prihoda NIS od kada ga on vodi, piše novosadski časopis Akter.

Poslovanje NIS biće u sredu jedna od glavnih tema razgovora premijera Rusije Vladimira Putina sa najvišim srpskim zvaničnicima, navodi list.

Ruska kompanija je NIS preuzela krajem 2008. godine, u kojoj je ostvaren prihod od 1,9 milijardi evra, a gubici su iznosili 89 miliona evra.

Kravčenko je 2009. godinu završio sa prihodom od 1,23 milijarde evra i gubitkom od čak 412 miliona evra. Kada je reč o poslovanju u 2010. godini, NIS je u prvih devet meseci imao ukupne prihode od 1,12 milijardi evra i dobit od 126 miliona.

U vrhu Gasproma i Vladi Srbije taj dobitak, međutim, ne doživljavaju kao uspeh NIS, već smatraju da je reč o ekstremno uvećanoj eksploataciji domaćeg gasa i nafte sa izuzetno niskom cenom proizvodnje. NIS taj gas i naftu prodaje po tržišnim cenama, zbog čega ostvaruje značajan profit koji stvara privid poslovne efikasnosti kompanije, navodi Akter.

Kako saznaju u tom časopisu, u Moskvi Kravčenku zameraju na neefikasnoj i neuspešnoj politici oko uknjižavanja imovine NIS, zbog čega ta kompanija nema kreditni potencijal koji bi joj omogućio znatno veću investicionu i razvojnu aktivnost. Menadžmentu NIS se zamera i distanciranje od ambasade Rusije u Srbiji.

Što se tiče Srbije, osnovna zamerka Kravčenku su loši poslovni rezultati, koji se ogledaju u činjenici da su prihodi NIS dramatično pali u odnosu na period kada je ta kompanija bila u potpunom vlasništvu Srbije.

Pored toga, Vladu Srbije zabrinjava i plan racionalizacije poslovanja NIS, koji podrazumava otpuštanje više hiljada zaposlenih, piše Akter.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image