Slušaj vest

Božić je jedan od najradosnijih praznika, samim tim pravoslavni vernici uvek se potrude da ga na najbolji mogući način obeleže.

Božić se proslavlja sa porodicom i prijateljima, a u maniru tradicionalnih domaćinskih vrednosti, trpeza uvek bude bogata i raznovrsna. Samim tim priprema hrane za božićne praznike iziskuje mnogo truda, vremena, ali i finansija.

"Svakako da je potražnja za mesom uoči praznika ogromna, a mi naše cene ne povećavamo da bi dodatno zaradili. Mislim da to nije ispravno jer je hrana i ovako skupa", rekao je mesar sa Futoške pijace i dodao:

"Najviše se kupuje svinjetina i jagnjetina, neko kupuje u komadu polovinu ili četvrtinu svinje, neko već istranžirano meso, a prodamo i dosta samlevenog mesa za sarmu. Svinjski vrat sa kostima košta oko 600 dinara po kilogramu, svinjski file oko 1.100 dinara po kilogramu, a svinjski kare bez kostiju oko 900 dinara po kilogramu. Kilogram ovčetine košta 750 dinara, a juneći biftek može koštati i više od 3.500 dinara po kilogramu, dok je za kilogram jagnjetina potrebno izdvojiti oko 1.000 dinara.

Na badnji dan, pre Božića, na trpezi se nađe riba, a već pripremljene šnicle soma koštaju oko 2.000 dinara po kilogramu, a kilogram šarana košta oko 750 dinara u ribarnicama. Osim mesa, tokom Božića se konzumira i žito, orašasti plodovi i suvo voće, kilogram žita za kuvanje košta oko 400 dinara po kilogramu, 200 grama suvih šljiva košta između 200 i 300 dinara, pečeni lešnik oko 1.100 dinara, a kilogram očišćenog oraha košta oko 1.000 dinara.

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija Ova domaćica je napravila najveći Božićnjak

(Dnevnik/MONDO/Ivana Vlajković)