• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cilj Srbije - stopa rasta izvoza od 10 odsto

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da je cilj Srbije da dugoročno ostvari stope rasta izvoza od 10 odsto i da u 2020. godini kroz godišnji privredni rast od blizu šest odsto duplira sadašnji nivo bruto domaćeg proizvoda.

Cvetković je istakao na skupu posvećenom izvoznim potencijalima Srbije da za ostvarenje tog cilja postoje dobre polazne osnove, ali da je potrebno uraditi još mnogo toga kao što je razvoj infrastrukture, modernizacija tržišta rada, ukidanje nepotrebnih administrativnih prepreka, reforma javnog sektora.

Premijer je istakao da vlada radi i na usklađivanju zakonske regulative sa evropskim strandardima, u toku je formiranje Razvojne banke koja će podržavati izvozne poslove, a radi se i na programu podrške malim i srednjim preduzećima za povećanje izvoza.

On je precizirao da se će izvoznici dobiti podršku integrisanjem usluga PTT saobraćaja koje će olakšati proceduru i smanjiti troškove izvoza.

Cvetković je dodao da svi oni koji nemaju kapacitete da zadovolje komplikovanu proceduru - da angažuju špeditere i slično, moći će za manje pošiljke do 6.000 evra da računaju na integrisanu uslugu PTT.

On je rekao i da je taj projekat u nekim zemljama dao velike rezultate.

Premijer je kazao da je u toku proces forimiranja razvojne banke koja će podržati izvoz robe, ali u usluga, kroz davanje određenih garancija i u tom kontekstu pomenuo je da je građevinska industrija u prethodne dve godine imala problem da za poslovanje u inostranstvu obezbedi garancije.

Cvetković očekuje da će razvojna banka biti osnovana u septembru ili oktobru.

Ona neće biti deo bankarskog sistema jer neće biti profitabilna institucija i neće prikupljati depozite.

"To će biti jedna od institucija koja će podržavati razvojnu i ekonomsku politku države", naglasio je premijer.

Dodao je da još nije odlučeno da li će biti ugašeni Fond za razvoj i Agencija za osiguranje izvoza ili će njihove funkcije biti smanjene zbog osnivanja razvojne banke.

Razvoj putne i železničke infrasturkture ostaje prioritet vlade i u narednom periodu, rekao je Cvetković ističući da je to osnov za nove investicije i razvoj izvozno orijentisane proizvodnje što vodi ka otvaranju novih radnih mesta i povećanju životnog standarda.

Premijer je naveo i da će vlada sa Narodnom bankom Srbije nastaviti da vodi stabilnu i predvidivu fiskalnu i monetarnu politiku i obezbediti makroekonomsku stabilnost.

On je istako da iza solidne makroekonomske politike Srbije stoji Međunarodni monetarni fond sa kojim uspešno okončavamo aranžman u aprilu, a u narednih nekoliko meseci ući ćemo i u novi aranžman iz predostrožnosti.

Premijer je naveo i da je u prošloj godini Srbija ostvarila rast izvoza od 24 odsto, a uvoz je rastao sa stopom manjom od 10 odsto tako da je pokrivenost uvoza izvozom bila nešto ispod 60 odsto.

Prema njegovim rečima u 2011. godini nastavljaju se slične tendenicije, a vlada će nastavkom ekonomskih reformi obezbediti da to bude i dugoročno održivo.

Govoreći o prednostima Srbije za investicije Cvetković je naveo i da Srbija raspolaže solidnim ljudskim, materijalnom i prirodnim resursima i ima povoljan geostrateški položaj, a vlada je opredeljena za proces evropskih integracija i vrši niz reformi u političkom i privrednom sistemu u tom cilju.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image