• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi kupili šest srpskih firmi od 2001.

Šest srpskih kompanija dobilo je za partnere ruske kompanije u procesu privatizacije od 2001. godine do danas, podaci su Agencije za privatizaciju.

Iz ove grupe prodatih preduzeća, izuzeta je "Nafna industrije Srbije" koja je ruskoj naftno-gasnoj kompaniji "Gaspromnjeft" prodata na osnovu energetskog sporazuma ugovorenog sa Ruskom Federacijom.

Ta naftna kompanija prodata je krajem 2008. godine za 400 miliona evra, uz ugovorene investicije od 500 miliona evra.

Najobimnija ruska investicija u privatizaciji bila je svakako kupovina "Beopetrola", koji je ruski "Lukoil" platio 117 miliona evra u septembru 2003. godine.

U toj privatizaciji ugovorene su i investicije ruske firme u iznosu od 85 miliona evra, kao i socijalni program u vrednosti od osam miliona evra.

Inače, ta kompanija do sada je uložila značajno više - 380 miliona dolara, a u naredne godine, prema najavama, trebalo bi da investira još oko 100 miliona evra.

Na drugom mestu po obimu investiranog ruskog kapitala je preduzeće "Goša" - Fabrika opreme i mašina iz Smederevske Palanke koju je za 4.006.000 evra kupio konzorcijum fizičkih lica zaposlenih u "Goši" i ruska firma "Koks".

U toj privatizaciji ugovorenoj 2005. godine, utanačene su i investicije od 3,5 miliona evra.

Rusi su, po podacima Agencije, kupili i 2007. godine beogradski "Termoelektro d.d" za iznos od 841.000 evra, ali bez ugovorenih investicija i socijalnog programa.

Kupac ovog preduzeća je ruska kompanija "Harvinter".

Sledeća na listi je firma "Fadip" iz Bečeja čiji je vlasnik postala kompanija "Matalorukav" 2007. godine i to za 617.000 evra, takođe bez ugovorenih investicija i socijalnog programa.

Međutim, za ovo preduzeće ugovor o privatizaciji je raskinut u aprilu 2009. godine i trenutno se to preduzeće nalazi u stečaju.

Preduzeće za proizvodnju i trgovinu "Fabrika kože Užice" prodata je 2003. godine preduzeću "Stepan Gasparjan" iz Rusije za 116.000 evra, ali su prilikom prodaje te kompanije ugovorene i investicije od 127.000 evra. Međutim i ta privatizacija je poništena u januaru 2007. godine.

Sve navedene kompanije prodate su na tenderu, osim "Fabrike kože", koja je prodata na aukciji, i poslednje firme na ovom spisku, prerađivača voća i povrća - "Jarmenovci" čiji je akcijski paket prodat za 56.000 evra na trzištu kapitala.

Od poznatih srpskih kompanija ruskog vlasnika dobio je svojevremeno i proizvođač autobusa "Ikarbus".

Reč je o preduzeću"Avtodetal" koje je za sedam miliona evra kupilo na tenderu "Ikarbus", ali je ugovor raskinut.

Takođe, i Rudarsko-topioničarski basen Bor (RTB Bor) je bio u fokusu interesovanja ruskog biznismena Olega Deripaske i njegove firme "Bejzik elements", ali do realizacije te investicije nije došlo zbog neodgovarajuće ponude za RTB.

Ukupne ruske investicije u Srbiji, koje osim privatizacije podrazumevaju i druge oblike ulaganja, do sada iznose 1,3 milijarde dolara, a srpske u Rusiji oko 400 miliona dolara.

Najviše su Rusi uložili u naftni sektor, a nafta je istovremeno i najveća "uvozna" štavka Srbije kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni sa ovom zemljom.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image