• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telekomu Austrija 15 dana da poboljša ponudu

Austrijancima je ostavljen dodatni rok da dopune dokumentaciju i prilagode ponudu uslovima tendera za kapital Telekoma Srbija na kom se za 1,4 milijardi evra prodaje 51 odsto telekomunikacione kompanije.

Vlada Srbije zatražila je danas od Telekoma Austrija da poveća ponuđenu cenu za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma Srbije, kako bi odgovarala uslovima tendera.

Austrijska kompanija je najavila da će razmotriti predlog Vlade Srbije, dok je grčka kompanija OTE saopštila da je spremna da proda svoj udeo u Telekomu Srbija ukoliko Vlada postigne cenu koju je zacrtala.

Kompanija Telekom Austrija ponudila je 950 miliona evra za akcije i 450 miliona evra za investicije, dok je Vlada Srbije odredila da je minimalna cena za 51 odsto akcija Telekoma Srbija 1,4 milijarde evra, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Srbije.

Na osnovu analize i preporuke savetnika za prodaju akcija, Radna grupa za prodaju Telekoma Srbija konstatovala je da je ponuda koju je dostavio Telekom Austrije nepotpuna, odnosno da finansijski deo ponude ne odgovara uslovima propisanim tenderom.

U skladu sa ovom analizom Radne grupe i preporukom savetnika, Vlada Srbije zatražila je od Telekom Austrija da dopuni dokumentaciju koju je dostavila prilikom slanja ponude, kao i da finansijski deo ponude prilagodi uslovima koji su propisani tenderom.

Austrijskoj kompaniji ostavljen je rok od 15 dana da dopuni dokumentaciju i prilagodi ponudu uslovima tendera, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Srbije.

Telekom Austrija, koji u Srbiji već poseduje mobilnog operatera Vip mobajl, jedini je dostavio ponudu na tender za prodaju većniskog paketa akcija u Telekomu Srbije.

Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji pokrenula je, na zahtev Telekoma Austrije, ispitivanje da li bi ta kompanija ispunjavala uslove o dozvoljenoj koncentraciji na tržištu nakon preuzimanja 51 odsto akcija Telekoma Srbije.

Na osnovu prihoda od mobilne telefonije Telekom Srbije ima 50,7 odsto udela na tržištu, Vip mobajl 8,8 odsto, a Telenor 40,5 odsto. Nakon preuzimanja Telekoma Srbije, Telekom Austrija bi imao udeo od 59,5 odsto.

Prema broju pretplatnika mobilne telefonije, Telekom Austrije imao bi udeo od 71,3 odsto na srpskom tržištu nakon kupovine Telekoma Srbije, koji trenutno ima 59,7 odsto tržišta.

Telekom Srbije poseduje kompaniju Telekom Srpske u Bosni i Hercegovini i Mtel u Crnoj Gori, tako da će kupac morati da dobije dozvole i od nadležnih antimonopolskih institucija i u tim državama.

Vlada Srbije trenutno ima 80 odsto akcija u Telekomu Srbije, a grčki OTE ima 20 odsto akcija srpske kompanije. Vlada Srbije planira da proda 31 odsto akcija u Telekomu, a grčki OTE svih 20 odsto akcija koje poseduje u srpskoj kompaniji.

Prema procenama i podacima Telekoma Austrije, prihodi Telekoma Srbije u 2010. godini iznosili su 1,16 milijardi evra, dobit pre oporezivanaja, kamata i amortizacije (EBITDA) iznosila je 483 miliona evra, a dugovanja kompanije 609 miliona evra.

Telekom Srbija je u prošloj godini imao i 7,3 miliona pretplatnika mobilne telefonije i 3,35 miliona korisnika fiksne telefonije, prema podacima austrijskog Telekoma.

Tender je raspisan 20. oktobra 2010. godine i završen 21. marta ove godine i tog dana je stigla samo jedna ponuda.

Status zvaničnih ponuđača na tenderu, pored Telekoma Austrije, imali su i Dojče telekom, Turksel, Amerika movil, Veder investments i Frans telekom.

Manjinski udeo u Telekomu bio je prodat 1997. italijanskom Telekomu i grčkoj kompaniji OTE, a Javno preduzeće PTT Srbije je na osnovu dogovora iz decembra 2009. kasnije od Telekoma Italija otkupila akcije 29 odsto srpske telekomunikacione kompanije za oko 200 miliona evra.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image