• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemačka "guta" milione Srbije i Crne Gore

Privrede Srbije i Crne Gore godišnje izgube skoro sedam miliona evra zbog toga što ne postoji direktan platni promet između dve zemlje.

Ovo je višegodišnji problem u platnom prometu između dve zemlje, koji je prošle godine iznosio oko 750 miliona dolara.

"Nerešeno pitanje platnog prometa između Srbije i Crne Gore pričinjava štete privredama obe zemlje, s obzirom na to da se plaćanja obavljaju preko stranih banaka, pošto su provizije stranih banaka veće", ocena je Milivoja Miletića, direktora Biroa za regionalnu saradnju PKS, bez bilo kakvog preciziranja šta će tim povodom komora da čini.

U Srbiji i Crnoj Gori postoje i posluju dve istovetne banke, prva je "Erste“, a druga "Komercijalna“.

Na pitanje imaju li za sopstvene klijente neke olakšice, u "Erste banci“ kažu da to „nema uticaja budući da je reč o dva zasebna pravna lica koja posluju u dve zasebne države, a platni promet se obavlja u skladu sa odgovarajućom regulativom“.

Iako je statusno sve isto, klijenti "Komercijalne banke“ imaju pogodnosti.

"Imajući u vidu činjenicu da imamo i svoju banku u Crnoj Gori koja ima otvoren račun u "Komercijalnoj banci“ AD Beograd, omogućili smo da se plaćanja i naplate po nalogu i u korist pravnih i fizičkih lica sa sedištem u Crnoj Gori i Srbiji obavljaju preko tog računa, čime su im obezbeđene znatne uštede kod korišćenja bankarskih usluga i brži i efikasniji način obavljanja platnog prometa između Srbije i Crne Gore.

"Još septembra 2007. godine implementiran je, kako se to bankarski kaže, međunarodni kliring plaćanja u evrima, čiji je operater Narodna banka Srbije, a u cilju uspostavljanja efikasnijeg, bržeg i jeftinijeg platnog prometa između fizičkih i pravnih lica. NBS je izvršila prezentaciju projekta bankama u Srbiji, bankama zemalja u okruženju, pa naravno i bankama u Crnoj Gori i Centralnoj banci Crne Gore (CBCG). Nema nikakvih smetnji da banke iz Crne Gore učestvuju u ovim plaćanjima, ali do sada nisu iskazale interes", rečeno je "Blicu“ u NBS.

Da problem postoji, svi su saglasni. Preciznog odgovora zašto ne postoji direktni platni promet između Srbije i Crne Gore jednostavno nema.

Banke sa kojima smo kontaktirali kažu da su spremne. Ipak, sve se i dalje obavlja preko trećih, najčešće nemačkih banaka, uz veći trošak.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image