• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rumunsko srpska granica "pliva" u nafti

Rumunija može da eksploatiše nova nalazišta nafte i gasa na zapadu, u pograničnoj zoni sa Srbijom - u oblasti Žombolji, prenela je danas Televizija Realitatea.

Direktor za Rumuniju britanske kompanije Zeta Petroleum Bogdan Popesku izjavio je za agenciju Mediafaks da Rumunija poseduje nove rezerve nafte.

Nove rezerve nafte su manje nego u zemljama s velikim rezervama, ali su značajne na nivou proizvodnje i potrošnje u Rumuniji i mogu pokriti od četiri do pet godina količinu nafte koju zemlja uvozi.

Stručnjaci ocenjuju da se u oblasti Žombolji, na zapadu Rumunije, na površini od 23,9 kvadratnih kilometara, nalaze rezerve od 1,3 do 6 miliona barela nafte.

U županiji Buzau, na istoku, nalazi se gotovo 800 miliona kubnih metara gasa.

Britanska kompanija Zeta petroleum izrazila je interesovanje da uloži u eksploataciju nafte i gasa u novim nalazištima i počela pregovore, ali o tome nema informacije iz zvaničnih izvora.

Postoji mogućnost da eksploatacija novih nalazišta počne još ove godine.

Nalazišta u Staroj i Zapadnoj Žombolji otkrila je rumunska kompanija Petrom još 1983, ali su operacije zaustavljene 2002. i o tome se više nije govorilo, dok Srbija na svojoj strani, kod Srpske Crnje, već gotovo dvadeset godina eksplotiše te resurse, piše rumunska štampa.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image