• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dulić: U građevinarstvo 500 miliona evra

Država će u toku ove godine plasirati više od pola milijarde evra u građevinski sektor, izjavio je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja

"Mi smo u ovoj godini namerili da investiramo preko 500 miliona evra u velike stambene blokove, socijalnu gradnju stanova i druge delatnosti u kojima, nažalost, u poslednjih 30 godina nije bilo dovoljno ulaganja", istakao je ministar Oliver Dulić u Novom Pazaru, gde je otvorio radove na obnovi gradskog stadiona i kancelariju regionalne Inženjerske komore Srbije.

On je naveo da je u Srbiji trenutno otvoreno nekoliko stotina gradilišta u okviru državnog programa pomoći građevinarstvu, koji obuhvata oko 240 projekata, da ove godine treba da počne i izgradnja oko 1.700 socijalnih stanova u 17 gradova i opština u Srbiji.

Ministar je kazao da je obnova stadiona u Novom Pazaru jedan od državnih projekata, da njegova vrednost iznosi oko dva miliona evra, kao i da su posao dobile novopazarske firme koje će zaposliti nekoliko stotina domaćih radnika.

Dulić je istakao da je Srbije prošla izuzetno težak period u građevinarstvu, koji je uporedio sa “cunamijem”, i naveo da je zbog svetske ekonomske krize u Evropi u 2009. i 2010. posao izgubilo oko pet miliona građevinskih radnika, od čega je u Srbiji između 20 i 40 hiljada radnika direktno ostalo bez posla.

Mnoge građevinske firme u Srbiji su, prema njegovim rečima, doživele takav pad da će im biti potrebne godine da se povrate.

"Suočeni sa takvim problemom mi smo kao država morali da reagujemo i uradili smo nešto što nije rađeno u poslednjih 30 godina - pokrenuli smo najveći investicioni ciklus u građevinskom sektoru tako da se sredstva iz budžeta preusmere u gradnju stadion, obdaništa, bolnica, stanova i drugih objekata", rekao je on.

Dulić je istakao i da bi bez tog programa građevinarstvo u Srbiji doživelo potpuni kolaps, kao što se desilo u Rumuniji, gde je prošle godine pad građevinskog sektora bio čak 89 odsto.

On je kazao da ta zemlja nije na vreme ušla u velike državne projekte i da je zbog toga u Rumuniji nestao veliki broj građevinskih firmi.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je rekao novinarima da obnova stadiona obuhvata i izgradnju nove tribine i krova, kao i pomoćnih terena.

Dulić se danas u Novom Pazaru sastao i sa predsednicima opština Tutin, Sjenica i Raška sa kojima je razgovarao o građevinarstvu, urbanizmu i rešavanju ekoloških problema.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image