• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić: Država probila dogovorenu inflaciju

Sa aktuelnim poskupljenjem struje država je povećala regulisane cene 7,5 odsto a dogovor sa NBS je bio 7,0 odsto na godišnjem nivou i sada je potrebno da preduzme mere, rekao guverner NBS Dejan Šoškić

Visoke stope inflacije od početka godine posledica nastavka snažnog rasta cena hrane i cena koje regiliše država i zbog tog rasta regulisanih cena neophodno da država predume odgovarajuće mere, rekao je guverner Dejan Šoškić u Privrednoj komori Beograda.

Guverner je istakao da je međugodišnja inflacija u martu bila 14,1 odsto, što je daleko iznad onoga što centralna banka smatra prihvatljivim i ulazi u kategoriju nepovoljnih scenarija.

Šoškić je podsetio da je dogovor vlade i NBS bio da regulisane cene u ovoj godini porastu do sedam odsto, a zaključno sa poskupljenjem struje taj rast je dostigao 7,5 odsto, čime je država potrošila dogovorenu kvotu za celu godinu već u prvim mesecima 2010.



On je naglasio da je vrlo važno da se dogovori vlade i centralne banke poštuju i da se obezbede instrumenti ekonomske politike u oblasti poljoprivredne proizvodnje, trgovine, uvoza, izvoza, podsticaja, Robnih rezervi, koji bi obezbedili stabilnost cena hrane.

Prema rečima guvernera, Srbija je siromašna zemlja, u kojoj je učešće hrane i pića u indeksu potrošačkih cena kojim se meri inflacija, visoko - 37,8 odsto, zbog čega poskupljenja tih proizvoda imaju značajan uticaj na ukupnu inflaciju.

Šoškić je ukazao da je u rastu godišnje inflacije sa 4,2 odsto u junu prošle godine na 14,1 odsto u martu ove godine, doprinos rasta cena hrane bio devet procentnih poena, odnosno oko 90 odsto.

On je napomenuo i da je rast cena voća i povrća za ovo doba godine znatno viši od uobičajenog.

Govoreći o strukturi godišnje inflacije u martu, Šoškić je naveo da 2,8 odsto predstavlja bazna inflacija bez cena hrane, 6,4 odsto su cene industrijsko-prehrambenih proizvoda, 2,2 odsto voće i povrće, dok ostatak čine regulisane cene.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image