Ipak, dok neki zanati cvetaju, drugi polako nestaju. Priča iz Zadra vraća nas u prošla vremena kada su brusionice noževa bile neizostavan deo svakodnevnog života.
Jedna od retkih preostalih brusionica u Zadru pripada porodici Glavić, gde otac i sin zajedno neguju ovaj zanat. Dino Glavić, po struci arhitektonski tehničar, sanjao je o karijeri u arhitekturi, ali ga je život ipak vratio zanatu brušenja noževa, kojim se bavio još kao dete. Kaže da nije zažalio.
"Oštrimo noževe, sekire, lance od motornih testera, makaze…", priča Dino Glavić, brusač noževa.
Dino ističe da mu je potrebno oko 15 minuta da naoštriti mesarski nož, a uslugu naplaćuje oko četiri evra, što je oko 600 dinara.
"Može se živeti od ovoga, jer smo mi turistički grad, ima puno restorana, pa i mi, naravno, imamo posla", dodaje Dino.
Manje posla zimi, ali zanat opstaje
Tokom letnje sezone posla je znatno više, jer kuvari redovno donose noževe na oštrenje. Kako bi proširili delatnost, Glavići su u radnju uveli i izradu ključeva.
"Na poluostrvu nas je sve manje. Tu smo mi, jedan urar, postolar… Ostalih više nema, ništa ne radi", kaže Glavić za HRT.
Ručna izrada noževa za specijalitete od jagnjetine
Dino posebnu pažnju poklanja izradi nožića za jagnjetinu, omiljeno jelo u zadarskom kraju. Svi noževi su ručno izrađeni, a Glavić deli i jedan stručni savet:
"Nikad ne stavljajte noževe u mašinu za pranje sudova", poručuje mladi brusač noževa.
Njegova priča pokazuje da stari zanati i dalje imaju svoje mesto u modernom svetu, naročito kada su povezani sa gastronomijom i turizmom.
BONUS VIDEO:
(Dnevnik.hr/Mondo)