Slušaj vest

Marko Mijović, povrtar iz sela Belosavci nadomak Topole ovih dana ubire plodove svog rada! U ovom kraju, pa i dalje, do Kragujevca, Aranđelovca, Beograda jede se njegova zelena salata.

S obzirom na to da živi u selu, na svojoj zemlji, Marko je odlučio da gaji salatu jer ona prva stiže za prodaju. Potražnja je, kaže, odlična, a nije teška za gajenje, pa mnogima može da bude i primer za zaradu. Koristi stajsko đubrivo i navodnjavanje "kap po kap" biološku zaštitu i tvrdi je salata sa njegove zemlje sigurno zdrava za potrošače.

Zelenu salatu gaji kao medjuusev, u četiri plastenika i u nekoliko ciklusa proizvede od 10.000 do 15.000 glavica.

"U martu nam je zadnja seča. Tržište su nam okolni gradovi a zarada nije nikada ista jer cena varira. Ove godine je dobra potražnja i dobra cena", ističe Mijović.

Zelena salata podjednako uspešno može da se gaji i na otvorenom, a sadnja počinje upravo s početka proleća.

Zelena salata sadrži vitamine A i C, a od minerala ima gvožđa, kalcijuma, cinka, bakra, magnezijuma i fosfora. Tamnije zeleno lišće salate bogatije je vitaminom A od svetlijih sorti.

BONUS VIDEO:

03:58
POLJOPRIVREDA U KORONI: Veliki rast cena u svetu, Srbija uvodi kvote na izvoz kukuruza? (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija

 (Informer/MONDO)