• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugalj poskupljuje za devet odsto

Za dve sedmicebi to bi trebalo da bude odobrena cena uglja iz podzemne eksploatacije, dok bi ugalj za termoelektrane trebalo da poskupi čak 25 odsto.

Pomoćnik za rudarstvo u ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Zlatko Dragosavljević
je ocenio da su u Srbiji potrebna nova ulaganja u rudarskom sektoru i termoelektranama, kao i realnija cena uglja i struje, koja je najniža u Evropi, istakavši da Srbija godišnje uveze oko milion tona uglja.

Najava mogućnosti poskupljenja uglja dolazi nedelju dana pošto je guverner NBS Dejan Šoškić upozorio da je Vlada već u prva tri meseca probila svoj deo nivo inflacije, sa povećanjem cena koje ona kontroliše.

Dragosavljević je na konferenciji "Ima li Srbija uglja za nove termoelektrane", dodao da "uglja u Srbiji ima ze ceo ovaj vek" i da je to strateška mineralna sirovina za Srbiju, istakavši da će biti dovoljno uglja i za nove termoelektrane - TENT B3 i Kolubaru B.

"Ugalj će u Srbiji u narednih 100 godina ostati strateški energent, s obzirom na to da naša zemlja raspolaže rezervama od oko 20 milijardi tona", izjavio je on na skupu u organizaciji internet časopisa Balkanmagazin.

On je naveo da u Srbiji najviše rezervi uglja ima na Kosovu i Metohiji-14 milijardi tona, u Kolubari oko tri milijarde i u Kostolcu oko 1,5 milijardi tona i dodao da je proizvodnja uglja najveća u Kolubari - 30 miliona tona godišnje, gde se proizvede 75 odsto ukupnog uglja u Srbiji, dok u Kostolcu iznosi sedam miliona tona.

Dragosavljević je dodao da su u Kolubari i Kostolcu pripreme za početak sledeće grejne sezone ove godine dobro obavljene i da se ne očekuju problemi u snabdevanju potrošača ugljem.

On je ukazao da će upotreba uglja, kao energenta, u svetu rasti zbog najnovijih katastrofa u japanskoj nuklearnoj elektrani i naveo da su procenjene rezerve uglja u svetu oko bilion tona.

Dragosavljević je rekao da očekuje da će Skupština Srbije na jesen usvojiti strategiju za upravljanje mineralnim sirovinama, a da bi u junu mogao da bude usvojen Zakon o energetici.

Direktor Rudarskog basena Kolubara Nebojša Ćeran naglasio je da je ovo proleće poslednji rok za preseljenje groblja i naselja Vreoci radi proširenja kolubarskih kopova.

Ukoliko se to ne desi, već 2014. Kolubara neće moći da obezbedi sadašnje količine uglja za proizvodnju struje u srpskim termoelektranama i naveo da je za eksproprijaciju potrebno između 150 i 200 miliona evra i da su sa 80 odsto domaćinstava potpisani ugovorni odnosi, a da sa njih 20 to nije urađeno.

U Kolubari će, kako je istakao, ove godine biti investirano oko 100 miliona evra, a očekuje se i da EBRD tom privrednom društvu odobri kredit od oko 140 miliona za projekte zaštite životne sredine.

Ćeran je naveo da se od 30 miliona tona uglja, koliko se godišnje proizvede u Kolubari, proizvede 19 teravat časova struje u TENT-u, što je oko 51 odsto ukupne struje u Srbiji.

Direktor EPS-a za strategiju i investicije Slobodan Mitrović podsetio je da ta kompanija planira da do 2015. godine uloži devet milijardi evra i to četiri milijarde u revitalizaciju i održavanje postojećih postrojenja, a pet milijardi u izgradnju novih postrojenja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image