• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prošle godine u Srbiji poginulo 35 radnika

Najviše radnika u Srbiji strada u građevinarstvu i industriji, rečeno je danas na konferenciji u Privrednoj komori Srbije.

U građevinarstvu je u 2010. poginulo 14 radnika, u industriji13, poljoprivredi četiri, zanatstvu dva dok je u šumarstvu i komunalnim delatnostima, smrtno stradao po jedan zaposleni, rekao je direktor Inspektorata za rad pri Ministarstvu rada i socijalne politike Predrag Peruničić.

On je, na konferenciji Bezbednost i zdravlje zaposlenih - investicija u budućnost u Privrednoj komori Srbije (PKS),
istakao da su najčešći uzroci smtrnih povreda na radu pad sa visine, smrt pokretnim delovima mašine, strujni udar, obrušavanje zemlje, pad nekog predmeta na zaposlenog i gušenje.

Peruničić je istakao da se najviše povreda na radu događa u industriji skoro 50 procenata, građevinarstvu, trgovini istakavši da i sami radnici nekada utiču da to jer ne nose propisanu zaštitnu opremu.

Često se dešava da inspektori tokom obilaska gradilišta ili pogona zateknu radnike bez šlema i opasača, rekao je on i dodao da najčešće prilikom povreda na radu stradaju ruka, šaka i prsti, glava.

Mora da se utiče na svest zaposlenih da koriste zaštitnu opremu na radu jer se u tom pogledu može najviše učiniti na zaštiti, kazao je Peruničić.

Prema njegovim rečima, prošle godine inspektorat je izvršio 15.814 nadzora iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i doneto je 498 rešenja o zabrani rada zbog nepostojanja uslova bezbednosti.

Najviše nadzora izvršeno je u građevinarstvu, industriji i trgovini.

Peruničić je ukazao da je cilj inspektorata da se spreče povrede na radu i da inspektorat insistira na primeni preventivnih mera zaštite na radu.

Potpredsednica PKS Vidosava Džagić istakla je da je od 90-tih godina prošlog veka zaštita na radu bila zapostavljena tema dugo godina. Ona je istakla da je ulaganje u bezbednost i zaštitu zaposlenih investicija u budućnost za državu kao celinu.

Ona je podsetila da je današnji skup u PKS organizovan povodom 28. aprila Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image