• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delez mora da čeka još tri meseca

Komisija za zaštitu konkurencije nije stigla za mesec dana da ispita da li Belgijanci kupovinom 100 odsto "Delta Maksija" narušavaju konkurenciju.

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je da je produžila postupak ispitivanja po službenoj dužnosti da li belgijska "Delez grupa" kupovinom 100 odsto "Delta Maksija" narušava konkurenciju u Srbiji.

Komisija je navela "da prijava o koncentraciji ne sadrži dovoljno relevantnih podataka na osnovu kojih može adekatno da proceni stvarnu jačinu učesnika u koncentraciji, njihove konkurente i učešće istih na tržištu kao i moguće strukturne promene, posebno, nakon ulaska takvog učesnika svetskog formata kao što je 'Delez grupa'".

Bivša predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković Bajalović kaže za Tanjug da ovo praktično znači da Komisija nije uspela da po skraćenom postupku od mesec dana ispita navedenu konentraciju i da će zbog toga taj postupak biti produžen za tri meseca.

"Po Zakonu o zaštiti konkurencije ako Komisija ne može da odluči u tom skraćenom postupku od mesec dana, a kada su u pitanju tako složene koncentracije sigurno da ne može, onda ona mora da donese zaključak da nastavlja tzv. ispitni postupak i u naredna tri meseca bi trebalo da donese rešenje", kaže Marković Bajalović.

Ona je objasnila da će sada Komisija pokušati sama da prikupi relevantne podatke, pre svega od samih učesnika na tržištu.

"Statistika nema podatke koji su joj potrebni", navela je Marković Bajalović i precizirala da je reč o podacima o prihodu, kvadraturi, broju, rasporedu trgovinskih objekata...

Na pitanje, da li je moguće da Komisija pre isteka ta tri meseca donese rešenje, Marković Bajalović je istakla da je to malo verovatno imajući u vidu obim posla koji treba obaviti.

Komisija je, inače, u svom zaključku o nastavljanju postupka podsetila da se koncentracija zasniva na Ugovoru o transakciji koji je zaključen 2. marta 2011. godine i ima za predmet sticanje direktne kontrole nad "Delta Maksijem", ali i nad drugim društvima kao što su: "C market", "Primer C", TP Srbija iz Kragujevca, "Zvezdara a.d" iz Beograda, "Bel investment Property" iz Beograda, "TP Stadel" iz Kragujevca.

Kako se navodi dostavljeni su podaci Republičkog zavoda za statistiku o trgovini na malo "Delta Maksija" za drugi kvartal 2010. godine po kojima je taj lanac pre sprovođenja koncentracije u Beogradu u drugom kvartalu 2010. godine imao udeo od 37,2 odsto učešća a u Srbiji u istom periodu 22,4 odsto.

Dostavljena je i lista najvažnijih konkurenata i procenu njihovih tržišnih udela, među kojima su "Merkator S" doo Novi Sad sa 22 odsto, "Idea doo" iz Beograda sa 15 odsto, "Višnjica dućani" (bez navođenja udela), "Metro Keš end Keri" sa 11 odsto, CDE S (Intereks) sa četiri odsto.

Svi konkurentni imaju 52 odsto udela u Srbiji, dok za učešće u Beogradu nisu dati odgovarajući podaci.

Kao konkurenti ostalim trgovinskim preduzećima koja su u vlasništvu "Delta Maksija" navedeni su još i "Tuš trejd", "DIS", "Univerexport", "Familija market" i tradicionalne prodavnice na malo, bez navođenja njihovih tržišnih udela na relevantnom tržištu, sa obrazloženjem da nisu poznati.

Međunarodni lanac maloprodajnih objekata iz Belgije, kompanija "Delez Grupa", postigla je sporazum o kupovini 100 odsto Delta Maksi Grupe.

Na osnovu ovog sporazuma, koji je potpisan 3. marta "Delez grupa" će kupiti 100 odsto kapitala "Delta Maksi Grupe", po zatvaranju transakcije za ukupno 932,5 miliona evra, uključujući dugovanja od oko 300 miliona evra.

Zatvaranje transakcije moguće je tek nakon donošenja rešenja Komisije za zaštitu konkurencije o (ne)dozvoljenoj koncentraciji na tržištu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image