• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Minimalna plata zvanično 102 dinara po satu

Predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca potpisali su danas Socijalni sporazum, prema kome je minimalna cena rada 102 dinara po satu.

Vlada Srbije danas je potpisala Socijalno-ekonomski sporazum sa dva reprezentativna sindikata i Unijom poslodavaca, kojim je predviđeno povećanje minimalne cene rada po radnom satu za sedam dinara od 1. juna, a iznosiće 102 dinara, kao i povezivanje radnog staža iz budžetskih sredstava.

Dokument su potpisali premijer Mirko Cvetković, predsednici Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, kao i predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković, izrazivši zadovoljstvo uspešno okončanim višemesečnim pregovorima.

"Zajednički želimo da obezbedimo makro ekonomsku stabilnost i da krenemo u razvoj u postkriznom periodu", rekao je Cvetković posle potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije čemu je prisustvovao i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Cvetković je istakao da je Sporazum simbolično potpisan uoči Međunarodnog praznika rada - 1. maja što pokazuje, još jednom značaj koji radnicima daje socijalno ekonomski savet.

'Sporazum se odnosi na kalendarsku 2011.godinu", rekao je on dodavši da u okviru zajedničkih ciljeva sve strane potpisnice sporazuma svesne značaja i naših evropskih integracija kao dugoročnog cilja.

Prema njegovim rečima, u nastavku evropskih integracija najviše stavari treba da bude postrignuto u ovoj godini. Zato nam je, kako je rekao, potrebno da imamo mirnu situaciju u kojoj će svi potpisnici sporazuma da daju maksimum.

Cvetković je precizirao i da je Vlada Srbije, potpisujući Sporazum preuzela obaveze i kao socijalni partner i poslodavac naglasivši spremnost vlade da iz budžetskih sredstava pokrije neuplaćeni radni staž.

"Za to će biti angažovana značajna sredstva", rekao je on istakavši i da vlada, u okviru budžerta predviđa značajna podsticajna sredstva za subvencije.

Cvetković je istakao da će te subvencija imati podsticajnu ulogu u smislu razvoja ali isto tako i socijalnu komponentu.



Orbović smatra da će sporazum "uroditi plodom i dati rezulate" ukazavši da je za sidnikat veoma značjano povećanje minimalne zarade a time i opšte plate u Srbiji za nešto više od sedam procenata.

On je rekao i da je Sporazum vrlo značajan i za one koji imaju problema sa nepovezanim radnim stažom i overom zdravstvenih knjižica.

Čanak je izrazio očekivanje da će od danas sporazum početi dosledno da se primenjuje i da će svi potpisnici održati obećanje koje su dali potpisima na tom dokumentu.

On je naveo i da to što sporazum ima ogranično trajanja - do kraja godine "govori da je reč o hitnoj intervenciji kako bi se zaustavile ili otkonile reperkusije u socijalnoj sveri".

"Nemojte očekivati ni od jednog od potpisnika spropazuma rezulatate sutra jer u nekim stvarima objektivno rezultati mogu da se pojave jesenas", rekao je on.

Atanacković je istakao da se iz Sporazuma vidi da je vlada preuzela na sebe značajan deo posla, mnogo veći nego druga dva socijana partnera.

On je istakao i da je jedan od značajnih finansijskih izdataka povezivanje radnog staža, podsetivši da se to radi već treći put.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije očekuje i da realizacija tog sporazuma dovede do efikasnije države u celini.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image