• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Veći devizni priliv ojačao dinar

Današnje jačanje dinara u odnosu na evro posledica je veće pojave deviza na tržištu nego što nam je potrebno, izjavio je premiijer Mirko Cvetković.

"Izgleda da u ovom trenutku imamo veću ponudu deviza nego što je potrebno... Kada budu dospela inostrana plaćanja države i privrede onda će verovatno odliv deviza da bude veći", rekao je Cvetković novinarima u Vladi Srbije.

Premijer Srbije smatra i da će na nivou čitave godine kurs otprilike biti između ovoga veoma jakog i onog što je bio izuzetno slab kurs dinara.

Cvetković je podsetio i da Narodna banka Srbije stoji na stavu da kurs treba da bude fluktuirajući i da zavisi od ponude i tražnje i da ona interveniše samo u slučaju većih dnevnih promena.

On je istakao i da Vlada Srbije podržava takvu politiku NBS i "verujemo da će na nivou cele godine dati realan kurs koji će biti stimulativan za izvoznike ali isto tako ne preterano težak za one koji moraju da vraćaju kredite indeksirane u stranoj valuti".



Dinar će danas ojačati za 52 pare čime će premašiti psihološku granicu od 100 dinara za evro, jer će zvanični srednji kurs biti 99,6292 dinara za jedan evro, objavila je prethodno NBS.

Dobro za plate, loše za izvoznu privredu

Jačanje kursa dinara u odnosu na evro je pozitivno sa aspekta plata građana, mada ovog momenta ne vidimo i pad cena, ocenio je danas predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović dok predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković upozorava da je to loše po izvozno orijentisanu privredu.

Orbović je rekao da su zbog prethodnog slabljenja kursa dinara u odnosu na evro plate u Srbiji pale sa prosečnih oko 400 evra na 320 a da je sada ovaj "kontra smer" doveo do povećanja zarada za nekih pet do šest odsto što je pozitivno.

"Ono što je problem je jer ovog momenta ne vidimo pad cena", rekao je Orbović podsetivši da su "kad god je kurs dinara prema evru rastao i cene automatski rasle".

Prema njegovim rečcima, "isti efekat u kontra smeru ne vidimo a očekujem da će privreda reagovati na taj način što će omogućiti niže cene".

Atanacković smatra da se jačanje kursa dinara neće pozitivno odraziti na izvozno orijentisana preduzeća a da bi bilo najbolje i za privredu i stanovništvu da ne dolazi do velikih oscilacija u vrednosti kursa.

"U principu, gledano globalno, treba da forsiramo izvozno orijentisane firme i mislim da se ovo neće pozitivno održavati na izvoz tako da sa te strane možemo računati da jačanje dinara nije dobro", rekao je on.

Prema njegovim rečima, do toga je došlo i zbog priliva deviza od naših gastarbajtera.

"Drugi razlog je odluka Vlade da omogući građanima da sa određenim grejs periodom prevaziđu svoju internu i porodičnu nelikvidnost, odnosno otplatu kredita, što je prilično `smirilo` banke i to je posredno uticalo na jačanje dinara", rekao je on.

Centralna banka je juče, povodom aktuelnog rasta dinara prema evru, saopštila da kretanja deviznog kursa u smeru jačanja ili slabljenja zavise od ponude i tražnje na deviznom tržištu.

Inače, predstavnici dva sindikata i Unije poslodavaca danas su sa premijerom Mirkom Cvetkovićem potpisali socijalno-ekonomski sporazum kojim je predviđeno povećanje minimalne cene rada po radnom satu za sedam dinara od 1. juna na 102 dinara, kao i povezivanje radnog staža iz budžetskih sredstava.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image