• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cena hrane "mirnija" posle praznika?

Cene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Srbiji trebalo bi da se stabilizuju posle praznika, ocenio je Vojislav Stanković iz Centra PKS za naučno istraživački rad.

Zbog sezonskog uticaja, cene pojedinih proizvoda, pre svega povrća i voća, biće znatno niže od trenutnih, kazao je on.

Predstoji mali sezonski rast cena mesa, verovatno u junu, kada se završava klanje svinja iz prethodnog ciklusa i započinje novi tov, što će uticati da ponuda te vrste mesa bude nešto manja, istakao je Stanković.

"Međutim, kako se u letnjim mesecima manje koristi svinjsko meso, to ne bi trebalo da se značajnije odrazi na visinu cene", dodao je on.

Stanković smatra da je na kratak rok veoma teško uticati tržišnim merama na cene hrane i da ih je moguće stabilizovati smanjenjem fiskalnih zahvatanja, PDV-a i marži u trgovini.

"Na dugoročnom planu treba podržati najavljene mere ministra poljoprivrede (Dušana Petrovića) gde stočarstvo, proizvodnja povrća i voća trebaju da dobiju prioritet. Jer su to delatnosti u poljoprivredi koje daju proizvode sa većom dodatom vrednošću", naglasio je on.

"Poljoprivreda, što direktno, što indirektno, sa prehrambenom industrijom i ostalim sektorima koji koriste sirovine poljoprivrednog porekla, učestvuje u BDP-u sa oko 40 procenata", naveo je Stanković.

Prema njegovim rečima, ne treba očekivati deficit u snabdevanju mesom i mlekom dok je, kako je istakao ostvarena stabilizacija u ponudi šećera, brašna, hleba.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image