Na Uskrs koji ove godine pada u nedelju 20. aprila, završava se Veliki post zbog čega će se mnogi, skoro po tradiciji, omrsiti prasećim pečenjem. Prethodne godine su prasići bili preskupi, od 600 do 700 dinara po kilogramu žive vage, a pred ovogodišnji Uskrs cena je niža pa je pečenje dostupnije većem broju ljudi.
Sve pečenjare u šabačkom kraju su "zatrpane" rezervacijama. Poručuju se i celo prase na ražanj i na kilo.
"Na društvenim mrežama ima dosta oglasa, a cene su od 2.000 do 2.200 dinara kilogram. Ako se dobro pogledaju sve ponude, može neki dinar da se uštedi na nižoj ceni, a pojedine pečenjare obavljaju i besplatnu dostavu", rekao je jedan Šapčanin za "Telegraf".
Vlasnik jedne pečenjare objasnio je da na pijaci prasići do 20 kilograma koštaju malo skuplje, od 450 pa do 500 dinara po kilogramu. Teži se mogu naći za 400 dinara.
"Ima dosta posla, moraju da se plate pomoćni radnici, a u cenu su ukalkulisani i svi ostali troškovi. Klanje košta 2.000 dinara, pečenje u furuni isto toliko, pregled na trihinelozu 400, sečenje 1.000 dinara", kazao je vlasnik pečenjare u Šapcu.
U većim marketima pred Uskrs je u ponudi sveža prasetina za 600 dinara po kilogramu. Dosta Šapčana se odlučilo za pečenje iz rerne.
"Kupili smo oko četiri kilograma, izabrali smo but, plećku i rebarca. Potrošićemo malo više struje, ali je opet jeftinije nego u pečenjari i biće dovoljno za praznični ručak", navela je domaćića iz ovog grada.
BONUS VIDEO:
(Telegraf/MONDO)