• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i MMF nastavljaju saradnju

Srbija i MMF će nastaviti dalju saradnju kroz zaključivanje novog aranžmana iz predostrožnosti, konstatovano je danas posle razgovora premijera Mirka Cvetkovića sa delegacijom MMF, koju predvodi Albert Jeger.

Misija MMF-a jutros je u Beogradu počela razgovore sa delegacijom Srbije na čelu sa predsednikom Vlade Srbije i ministrom finansija Mirkom Cvetkovićem o novom aranžmanu iz predostrožnosti.

Premijer Cvetković je upoznao predstavnike MMF-a sa aktuelnom ekonomskom situacijom u zemlji, saopšteno je iz Vlade posle razgovora.

Na sastanku je bilo reči i o merama koje će Vlada Srbije preduzeti u narednom periodu u cilju održanja makroekonomske stabilnosti.

U radu plenarne sednice, osim guvernera NBS Dejana Šoškića koji predstavlja Republiku Srbiju u MMF, učestvovali su i potpredsednici Vlade Srbije Božidar Đelić i Jovan Krkobabić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, kao i predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković.

Sa misijom MMF-a biće razmotrena aktuelna makroekonomska kretanja, oblasti u kojima su potrebne dalje reforme koje bi se sprovodile u okviru novog aranžmana, kao i fiskalna politika.

U pogledu strukturnih reformi posebna pažnja biće posvećena javnim preduzećima, kao i reformama u zdravstvu, prosveti i penzijskom sistemu.

Tokom boravka misije MMF-a započeće i preliminarni razgovori o novom aranžmanu koji bi Republika Srbija zaključila iz razloga predostrožnosti.

Misija će u Beogradu boraviti do 27. maja.



Ranije ove nedelje, premijer Cvetković najavio je da će se razgovori o novom aranžmanu iz predostrožnosti voditi naredna dva do tri meseca i posle njihovog uspešnog završetka biće sklopljen novi aranžman.

"Imajući u vidu da Srbija nije povukla sva sredstva iz prethodnog stend baj aranžmana nije nam potreban dodatni novac od MMF-a, ali nam je potrebna ekspertiza te finansijske institucije", rekao je premijer.

Cvetković je istakao da verovatno neće biti dovoljna samo jedna misija da se sklopi aranžman i objasnio da se radi o normalnoj proceduri kada se sklapa sporazum sa MMF-om.

On je precizirao da taj aranžman iza sebe mora da ima određene reforme koje će srpska vlada sprovesti i o tome će se razgovarati sa predstavnicima MMF-a, kada dođu u Beograd.

Šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik izjavio je ranije Tanjugu da će misija i ovoga puta voditi razgovore o makroekonomskim kretanjima i projekcijama, kao i merama usmerenim na ključne slabosti srpske ekonomije.

Taj program mera poslužiće kao osnova za aranžman iz predostrožnosti sa Srbijom, dodao je Lisovolik i dodao da su srpske vlasti izrazile želju da novi aranžman počne negde u septembru.

"Planiramo pregovore o tome tokom dve misije - misija u maju mogla bi da napravi preliminarni nacrt za program mera, koji bi bio podržan novim aranžmanom, dok bi druga misija krajem leta imala za cilj da zaključi pregovore", rekao je Lisovolik.

Srbija je 15. aprila 2011. godine uspešno okončala "stend baj" aranžman sa MMF-om, u okviru koga je od ukupno raspoloživih sredstava od oko 3 milijarde evra iskorišćeno oko 1,52 milijardi evra.

Ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec najavio je sinoć da će srpske vlasti danas voditi preliminarne razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom o aranžmanu iz predostrožnosti, koji nije finansijski i da se razlikuje od onih koje je dosad Srbija imala sa tom finansijskom institucijom.

Srbija je imala aranžman o povlačenju 2,9 milijardi evra, a povukla je polovinu tih sredstava, podsetio je Bajec u izjavi za TV B92 i objasnio da su se ta sredstva mogla povlačiti pod određenim uslovima, a na osnovu kvota koje određuje MMF.

Za razliku od toga, novi aranžman podrazumeva da iz predostrožnosti, MMF, Vlada Srbije i Narodna banka Srbije, kao partneri, utvrde ekonomsku politiku, pre svega fiskalnu i monetarnu, rekao je Bajec.

On je dodao da će MMF u određenom vremenskom periodu pojačano pratiti da li se dogovorena ekonomska politika sprovodi.

Srbija je imala dobro iskustvo sa prethodnim aranžmanom, rekao je Bajec i ukazao da je povoljna okolnost novog aranžmana što se država dodatno ne zadužuje.

Pored toga zemlja dobija na kredibilitetu ukoliko MMF potvrdi da se dogovorena ekonomska politika sprovodi, što pozitivno utiče i na poverenje međunarodne javnosti, stranih investitora i domaće privrede.

Bajec je ukazao da su dosadašnje mere vlade bile u skladu s dosadašnjim sporazumom s MMF-om.

Povećanje plata i penzija u javnom sektoru izvan dogovorenog okvira uoči izborne godine bilo bi, kako je kazao, "udvaranje biračima".

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image