• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi traktori iz Rakovice na putu ka Etiopiji

Industrija motora Rakovica (IMR) je započela isporuku prvog kontigenta od 300 traktora tržištu Etiopije, čime je ozvaničena realizacija petogodišnjeg ugovora sa tom zemljom, vrednog oko 170 miliona evra.

Generalni direktor IMR-a Zoran Radosavljević rekao je novinarima da ugovor, potpisan sa kompanijom Metec iz Etiopije, predviđa isporuku tri hiljade traktora godišnje u narednih pet godina što je ukupno 15.000 kao i odgovarajući transfer znanja za njihovu montažu i proizvodnju u toj afričkoj zemlji.

On je naveo da će prvi kontigent traktora, poslat u Etiopiju, biti u polurasklopljenom stanju dok će svaki naredni biti potpuno rasklopljen i montiraće se u toj državi.

Prema rečima Radosavljevića, ugovorom obe strane dobijaju značajan zamah u radu.

"Etiopija će pored razvoja poljoprivrede, dobiti traktor prilagođen njihovim potrebama, učiniti dosta i na industrijalizaciji uključujući svoje kompanije kao moguće dobavljače komponenti za izradu traktora. S druge strane, IMR i privreda Srbije podićiće svoju proizvodnju u oblasti metaloprerađivačke industrije", ukazao je on.

Radosavljević je dadao da iza IMR-a stoji više od 200 domaćih dobavljača koji su uključeni u ovaj posao i da će oko 50 odsto prihoda od realizacije otići njima.

On je istakao da IMR trenutno zapošljava oko 850 radnika i da se očekuje da će zbog realizacije ugovora sa Etiopijom i povećanja proizvodnje biti uposleno još oko 200 radnika za šta su, kako je rekao, potrebne i subvencije države.

Radosavljević je naveo da IMR aktivno radi na osvajanju tržišta Afrike i podizanju izvoza ne samo u Etiopiju.

Prema njegovim rečima, vode se razgovori sa kompanijama u Južnoafričkoj republici i Alžiru o formiranju fabrika za montažu srpskih traktora u tim zemljama.

"Glavni nam je cilj da kroz četiri pet fabrika lociranih u Africi pokušamo da pokrijemo i budemo prisutni na celom afričkom kontinentu", istakao je on.

Radosavljević je objasnio da srpski traktori odgovaraju afričkom tržištu, jer su po kvalitetu zapadni i mnogo bolji od onih koji se proizvode na Istoku u Kini i Indiji.

Po ceni smo konkurentniji od zapadnih traktora, rekao je on i dodao da naši traktori nemaju puno elektronike i lako se održavaju što odgovara afričkom tržištu, jer ne zahteva dodatne obuke za njihovu upotrebu.

Radosavljević je podsetio da Vlada Srbije već treću godinu subvencioniše cenu domaće poljoprivredne mehanizacije i daje povoljne kredite poljoprivrednicima čime kupci u Srbiji imaju dobru šansu za obnavljanje mehanizacije čija je prosečna starost 18 godina.

On je dodao da će i ove godine važiti sporazum kojim se omogućava subvencionisanje kupovine traktora i u Republici Srpskoj, a koji su proizveni u Srbiji.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image