• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Viceguverner NBS: Maksimalna inflacija u maju

Inflacija u Srbiji dostići će maksimum u aprilu ili maju, a NBS procenjuje i da će na kraju 2011. inflacija biti iznad gornje granice cilja od šest odsto što će u velikoj meri zavisiti od poljoprivredne sezone.

Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković je, na predstavljanju majskog Izveštaja o inflaciji, izjavio da će, pored mera monetarne politike, vraćanju inflacije ka cilju doprineti stabilna inflaciona očekivanja, niska tražnja i stabilizacija cena hrane.

Prema njegovim rečima, ključni rizici za ostvarivanje projektovane inflacije su kretanje cena poljoprivrednih proizvoda, fiskalna politika i kretanje premije rizika zemlje.

NBS procenjuje da će na kraju ove godine inflacija verovatno biti iznad gornje granice cilja od šest odsto, ali će to u velikoj meri zavisiti od uspešnosti poljoprivredne sezone, izjavio je Marković.

Ako poljoprivredna sezona bude uobičajena inflacija će na kraju godine biti nešto iznad cilja, a ukoliko bude natprosečna nije nemoguće da bude ostvaren inflacioni cilj u ovoj godini, rekao je viceguverner.

Govoreći o uticaju fiskalne politike na inflaciju, Marković je istakao da bi svako znatnije premašivanje budžetskog deficita u ovoj godini povećalo inflatorne pritiske preko jačanja tražnje, dok bi držanje deficita u planiranim okvirima pospešilo vraćanje inflacije ka cilju.

Podsetivši da je mesečna inflacija u aprilu bila 1,1 odsto, a međugodišnja 14,7 odsto, on je istakao da podaci o inflaciji za april daju prve naznake slabljenja inflatornih pritisaka po osnovu rasta cena hrane.

Marković je ukazao da je najveći deo aprilskog rasta cena bio uslovljen poskupljenjem struje, čiji je doprinos rastu potrošačkih cena iznosio 0,8 odsto, od ukupno 1,1 odsto u tom mesecu.

Viceguverner je naveo i da cene pod kontrolom države već treću godinu za redom rastu brže nego što je planirano, i posle poskupljenja struje, rast tih cena dostigao je 8,8 odsto u prva četiri meseca ove godine, pa je već sada izvesno da će planirani okvir, od sedam plus minus dva odsto, za ovu godinu biti premašen.

On je podsetio da će, prema prognozama centralne banke, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u ovoj godini biti tri odsto, a u 2012. očekuje se rast od 4,5 odsto, koji bi, pre svega, trebalo da bude uzrokovan rastom investicija i neto izvoza.

Marković je naglasio da je od brzine ekonomskog rasta u narednom periodu važnije pomeranje strukture BDP-a, ka neto izvozu i investicijama i smanjenju udela lične potrošnje.

On je ukazao da je, prema procenama NBS, rast BDP-a u prva tri meseca bio jedan odsto, odnosno 2,4 odsto na međugodišnjem nivou, čime se približio pretkriznom maksimumu.

Marković je napomenuo da je uvoz rastao brže od izvoza, zbog usporavanja izvoza hrane, ali da je ohrabrujuće što je rast ukupnog uvoza bio zasnovan na rastu uvoza repromaterijala i opreme, što ukazuje na rastuću ekonomsku aktivnost.

Upitan o merama vlade za povećanje zaposlenosti, viceguverner je podsetio da je stav NBS da rast više treba zasnivati na investicijama, a manje na potrošnji, pa su svake mere koje tome doprinose dobrodošle.

(Tanjug)




Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image