• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U finansijsko restrukturisanje samo uz banke

Skupština Srbije usvojila je danas zakone o sporazumnom finansijskom restrukturisanju ne bi li prekinula lanac nelikvidnosti i odlaska u stečaj preduzeća koja mogu da se "izvuku".

Usvajanjem zakona finansijsko restrukturisanje dugovanja preduzeća moći će da se sprovede ako u njemu učestvuju najmaje dve domaće ili strane banke, u svojstvu poverilaca.

Takođe, novina je da osim banaka u finansijskom restrukturisanju mogu učestvovati i svi drugi poverioci, koji će sa preduzećima moći da otpočnu pregovore pošto zaključe ugovor o mirovanju dugova koji će predstavljati osnov za obustavu izvršenja prinudne naplate.

Poverioci će nakon zaključenja ugovora biti u obavezi da dostave sudskim organima zahtev za odlaganje naplate do vremena isteka mirovanja dugova, dok će sud biti u obavezi da najkasnije u roku od dva radna dana donese odluku o odlaganju izvršenja.

Ako se poverioci i preduzeće u periodu mirovanja dugova ne sporazumeju nakon isteka tog perioda poverioci ponovo stiču pravo na pokretanje naplate potraživanja sa računa tog privrednog društva.

Predlog zakona predviđa i institucionalno posredovanje Privredne komore Srbije (PKS) na zahtev dužnika ili jednog ili više poverilaca. Finansijsko restrukturiranje se okončava ugovorom o finansijskom restrukturiranju, a ovaj ugovor obuhvata predviđanje otplate u ratama, izmenu rokova dospelosti, kamatnih stopa ili drugih uslova kredita, zajma ili drugog potraživanja ili instrumenta obezbeđenja.

Takođe, taj ugovor može kao rešenje da predvidi i - unovčenje imovine ili prenos imovine radi namirenja potraživanja, otpust duga, izvršenje, izmenu ili odricanje od založnog prava, davanje dodatnih sredstava obezbeđenja od strane dužnika ili trećih lica, uključujući i davanje jemstava i garancija, pretvaranje potraživanja u kapital...

Razlozi za donošenje ovog zakona, kako je naveo predlagač, leže u velikom broju preduzeća koja prolazi kroz finansijske teškoće, pre svega usled posledica svetske finansijske krize, smanjenja potražnje, depresijacije dinara, povećanja rizika likvidnosti i krize dužničko poverilačkih odnosa.

Tako je na kraju juna 2010. godine NBS u evidenciji imala blokirane račune 73.092 preduzeća dok je ukupan iznos nominalnih potraživanja premašivao 3,2 milijarde evra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image