• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porašće nam životni standard - blago

Vlada čini sve kako bi se smanjila nezaposlenost, a očekujemo da dođe do blagog porasta životnog standarda, kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Od početka krize u Srbiji je bez posla ostalo 200.000 ljudi, stopa nezaposlenosti iznosi oko 20 odsto, a zarade su realno pale i do 40 odsto, izjavio je ministar ekonomije Nebojša Ćirić i dodao da ipak očekuje blagi porast životnog standarda.

Stopa nezaposlenosti je, prema njegovim rečima, jedan od najvećih problema srpske privrede i jedan od apsolutnih prioriteta Vlade Srbije.

"Imamo neke ohrabrujuće podatke da je broj nezaposlenih blago opao u martu ove godine. Međutim, rano je za optimizam", kazao je Ćirić u intervjuu za beogradske Novosti i dodao da će Vlada, pored Uredbe za podsticaj zapošljavanja, pokušati da i indirektno smanji nezaposlenost kroz aktivne mere zapošljavanja, pomaganje privredi.

On je najavio i da će Poreska uprava, inspekcija rada i Nacionalna služba za zapošljavanje sprovoditi rigorozne kontrole velikih i malih firmi ali i zanatskih radnji po pitanju prebacivanja zaposlenih iz "sive" zone u legalne tokove.

Navodeći da je kriza "statistički završena, ali da smo mi i dalje u njenom epicentru", Ćirić je naveo da je "bitno da u prva tri meseca imamo povećanje izvoza za trećinu, industrijska proizvodnja takođe ima trend rasta i Vlada čini sve kako bi se smanjila nezaposlenost, a očekujemo da dođe do blagog porasta životnog standarda".

"Onog momenta kad počnu da se otvaraju nova radna mesta, a inflacija da miruje u zadatim okvirima, počećemo i suštinski da izlazimo iz krize. Nerealno je očekivati radikalni rast standarda u narednih nekoliko meseci", smatra ministar ekonomije.

Upitan kojim merama će Vlada pokušati da drži inflaciju pod kontrolom, Ćirić je odgovorio: "Jedna od najvažnijih stvari je da cene komunalnih usluga i energenata ne rastu preterano, to je zasad stav Vlade. Nadam se da ćemo uspeti da održimo inflaciju na jednocifrenoj stopi, nešto ispod 10 odsto".

Na pitanje na koliko stranih investicija Srbija realno može da računa do kraja godine, Ćirić je kazao da interesovanje investitora postoji i da "do kraja godine možemo da očekujemo od dve do 2,5 milijardi evra, bez Telekoma. Samo će investicije Fijata do kraja godine, biti više od 500 miliona evra".

Ćirić je naveo i da su prihodi u budžetu u nekim segmentima i iznad očekivanih, ali da bi povećanje zarada bilo "neozbiljno i nerealno, pored ona tri koja su planirana i o kojima smo se dogovorili sa MMF", rekao je ministar za Novosti.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image