• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjena prosečna kamata na stambene kredite

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da je prosečna kamatna marža na stambene kredite u evrima smanjena za 0,28 procentnih poena, na 4,96 odsto godišnje u prvom tromesečju ove godine.

Anketa o kretanju kamatnih stopa na kredite stanovništvu objavljena na sajtu NBS (www.nbs.rs), pokazala je da se kod 19 banaka koje kamate iskazuju kao euribor plus kamatna marža, ta marža kretala od 1,66 odsto kod Unikredit banka (Unicredit) do 8,98 odsto kod Kredi banke (Credy).

Najveći pad kamatne marže na stambene kredite zabeležen je kod Unikredit banke, koja je maržu smanjila sa 3,99 na 1,66 odsto.

Marže su u prvom kvartalu smanjile i Hipo Alpe Adrija (Hypo), Kredi agrikol banka (Credit Agricole), Erste i Vojvođanska banka, a ni jedna banka nije povećala maržu, navodi se u anketi.

NLB i Sosijete ženeral banka (Societe Generale) primenjuju fiksni dodatak na referentu kamatnu stopu.

Najeći broj banaka, ukupno 14, imao je maržu u rasponu od četiri do šest odsto.

NBS je navela da ni jedna banka u prvom tromesečju ove godine nije povećala kamate na kredite u otplati.

Prosečna kamatna marža na stambene kredite u švajcarskim francima u prvom tromešečju 2011. nije se menjala i na kraju marta iznosila je 5,7 odsto. Na taj iznos dodaje se libor stopa.

Raspon marži na takve kredite kretao se od 2,9 kod Privredne banke Beograd do 8,5 odsto kod Alfa banke.

Kamatne stope na stambene kredite u evrima čija promenljivost nije vezana za referentnu kamatu (na primer euribor) na kraju marta iznosile su 7,52 odsto, što je 0,69 procentnih poena manje nego na kraju prošle godine, navela je NBS.

Kako se precizira, kamatne stope kretale su se od 6,05 do 9,5 odsto, pri čemu je kod sedam od osam banaka taj raspon bio između šest i devet odsto.

Najveću kamatu od 9,5 odsto imala je Univerzal banka, dok je najnižu kamatu od 6,05 odsto uzimala Folksbanka (Volksbank).

Kamatne stope na potrošačke kredite u evrima na kraju marta iznosile su 14,85 odsto godišnje u proseku i bile su za 0,43 odsto niže nego na kraju prošle godine.

Raspon kamata bio je od 5,88 do 22 odsto.

Najvišu kamatu od 22 odsto godišnje naplaćivala je OTP banka, a najnižu od 5,88 odsto Findomestik banka.

Banke u Srbiji su na potrošačke kredite u dinarima u prvom tromesečju ove godine uzimale kamate od 22,312 odsto godišnje u proseku, što je 0,21 procentni poen više nego na kraju 2010. godine.

Kamate na potrošačke kredite u dinarima su se kretale od 16,67 do 30 odsto, pri čemu je kod najvećeg broja banaka, njih 21 od 33, kamata bila od 19 do 26 odsto, navela je NBS.

Kamate na potrošačke kredite u dinarima tokom prva tri meseca ove godine povećalo je sedam banaka, a smanjilo dve banke.

Najvišu kamatu od 30 odsto naplaćivala je Rajfajzen banka, a najnižu od 16,67 odsto Unikredit banka.

Anketa NBS je pokazala da su u periodu od januara do marta prosečne kamatne stope na gotovinske kredite u evrima bile 15,76 odsto godišnje, što je 0,18 procentnih poena niže nego na kraju 2010.

Raspon kamata na gotovinske kredite u evrima bio je od 12,5 do 19,2 odsto.

NBS je navela da je prosečna kamatna stopa na gotovinske kredite u dinarima bila 22,62 odsto na kraju marta, što je za 1,01 procentni poen više nego na kraju prošle godine.

Kamatne stope su se kretale od 15,67 do 33,96 odsto, a kod najvećeg broja banaka od 20 do 25 odsto godišnje.

Osam banaka je povećalo kamate u prva tri meseca ove godine, a smanjile su ih četiri banke.

Narodna banka Srbije je navela da su svi podaci u izveštaju dobijeni od poslovnih banaka i da NBS ne odgovara za njihovu tačnost i ispravnost, kao i da podaci ne predstavljaju zvaničnu ponudu poslovnih banaka.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image